in

Защо самолетите не се зареждат догоре с гориво?

Самолет

Преди да предприемете пътуване с автомобил, вероятно имате списък с нещата, които трябва да проверите – гуми, масло, светлини, гориво и т.н. Въпреки че спирането за почивка и зареждане на гориво по пътя може да бъде приятно, обикновено шофьорите се чувстват по-спокойни, когато заредят резервоара догоре преди да тръгнат. Все пак не се знае какво може да се случи, а пълният резервоар дава известна сигурност.

Съвсем логично е да си мислим, че със самолетите се случва същото – проверка, пълнене на резервоара догоре и излитане чак след това.

Самолет

Но истината е малко по-различна. Авиокомпаниите имат много тайни и това е една от тях. Самолетите рядко излитат с пълен резервоар.

Вероятно се питате защо и смятате, че е рисковано да излетиш с по-малко гориво, но има причина за това. Тази практитка е свързана с теглото на самолета. Пилотите планират колко гориво ще им бъде необходимо за всяко пътуване. Те вземат предвид броя на пътниците, маршрута, метеорологичните условия и т.н.

Теглото на самолета е от решаващо значение за движението му, така че ако резервоарът е напълнен догоре, ще може да превозва по-малко пътници. И обратното, ако всички седалки в самолета са заети, резервоарът не може да бъде напълнен догоре.

Гориво самолет

Съвсем логично е, че авиокомпаниите предпочитат да качат повече пътници, за сметка на горивото. А и трябва да се отбележи фактът, че колкото по-тежък е самолетът, толкова повече гориво изразходва. Така че качването на повече пътници и зареждането на точно толкова гориво, колкото е необходимо, е чиста икономия за авиокомпаниите.

Другата причина за избягване на пълненето догоре е, че самолетът не може да кацне безопасно, ако е прекалено тежък. В редките случаи, в които самолети са били пълнени догоре, се налагало да изхвърлят гориво в небето, преди да кацнат. При полет от Шанхай до Ню Йорк, се наложило да бъдат изхвърлени близо 30 000 литра гориво във въздуха. На един от пътниците му прилошало и самолетът трябвало да кацне бързо в Анкъридж, Аляска.

Самолет

Това обаче не бива да ви притеснява, тъй като авиокомпаниите са длъжни да предвидят толкова гориво, че самолетът да може да се задържи във въздуха 45 минути над предвиденото време. Това е застраховка за непредвидени ситуации.

Друго нещо, което авиокомпаниите трябва да имат предвид, когато зареждат самолетите, е цената на горивото. С нарастването на цените на горивата, авиокомпаниите трябва да обмислят как могат да намалят разходите си. Умението да съобразяват как да намалят разхода и пътниците да бъдат в безопасност е едно от първите неща, на които пилотите се учат, когато се обучават да управляват самолет.

Loading

  • Знаехте ли, че почти никога резервоарите на самолетите не са пълни догоре с гориво?

    Самолети
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Всички ние сме злодеи

„Всички сме злодеи“ – някъде на ръба на реалността

презентацив

Как да използвате езика на тялото по време на работа