in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко СмяхСмях ОМГОМГ

Защо нулева положителна е най-често срещаната кръвна група?

Даряване на кръв

Всеки човек има кръвна група. Тя съдържа информация за червените кръвни телца на дадения индивид. Кръвната група се основава на антигени, които са протеини или комбинации от захари, наречени полизахариди. Те стоят на повърхността на червените кръвни телца и помагат да се определи кръвната група.

Антигените A и B (захарите) създават 4-те кръвни групи: A, B, AB и 0. Наличието на резус-фактор (Rh), който е протеин, добавя „+“ или „-“ към кръвната група. Това води до наличието на 8 често срещани кръвни групи: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, 0+, 0-. Това са най-разпространените, но има и други видове, които обаче са много рядко срещани. Те се наричат „малки кръвни групи“ и има около 200 такива.

Защо кръвната група има значение?

Разграничаването на кръвните групи е изключително важно, заради кръвопреливането. Ако се прелее кръв, която не е съвместима с кръвната група на пациента, това може да доведе до много сериозни проблеми, като бъбречна недостатъчност, ниско кръвно налягане, шок и дори смърт.

Важно е човек да знае коя кръвна група е, тъй като при различните кръвни групи има различни предразположения към заболявания.

При планиране на бременност, кръвната група отново има значение, тъй като при жените с отрицарелен резус-фактор се налага да се правят допълнителни изследвания.

Изследване кръвна група

Коя е най-често срещаната кръвна група?

Най-разпространената кръв в световен мащаб е 0+. Преобладаващата кръвна група в даден район зависи от генетиката. Има места, на които преобладават други кръвни групи. Например при японците, по-разпространената кръвна група е А. 97% от маите пък са с кръвна група 0. Като цяло кръвните групи с положителен резус-фактор преобладават.

Въпреки че кръвна група 0 идва от рецесивен ген, а не от доминиращ, както A и B, 0 е най-старата кръвна група. Останалите кръвни групи са се появили през последните 20 000 години. Това че 0 е най-старата е и една от причините да бъде най-разпространената.

Универсалната кръвна група

Най-универсалата кръвна група е 0-. Тази кръв може да се прелива на абсолютно всички други кръвни групи. Именно поради тази причина има сериозен недостик на такава кръв. Лошото е, че хората с 0- могат да дарят кръв на всеки, но на тях самите може да се прелее кръв само от човек със същата кръвна група.

Заради недостига на кръв от кръвна група 0-, ако се наложи кръвопреливане на по-възрастни хора, които вече не са в детеродна възраст, може да им се прелее 0+.

Липсата на кръв е сериозен проблем, особено в България. Именно поради тази причина непрестанно има кампании, популяризиращи кръводаряването.

Кръвна група

Най-рядко срещаната кръвна група в света

Има група, която има нулев резус-фактор. По-малко от 50 души в целия свят са с тази кръвна група и поради тази причина е наричана „златна кръв“. Колкото и страхотно да звучи, да имаш тази кръв всъщност не е много хубаво. Всички 8 кръвни групи имат положителен или отрицателен резус-фактор, което означава, че не могат да даряват кръв на хора с нулев резус-фактор. Хората със „златна кръв“ могат да приемат кръв само от човек със същата специална кръв.

Loading

  • Знаете ли кръвната си група?

    Изследване кръвна група
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

планирането

Ползите от планирането

Най-гледаните сериали

10 от най-гледаните сериали на всички времена