in

Защо ни е толкова трудно да вземаме ежедневни решения

Търсене възможности

Независимо дали си избираме чифт дънки в магазина, решаваме какво да гледаме вечер или пък обмисляме промяна в кариерата си, ежедневните решения, големи или малки, са се превърнали в изключително сложна задача поради огромното изобилие от възможности, които днешният свят предоставя.

Може ли наистина изборът – този крайъгълен камък на свободата и самоопределянето – да се е превърнал в психологически товар и започва да вреди на душевното ни здраве и емоционално спокойствие и как да се справим с негативните последствия?

Този важен въпрос изследва една от най-важните научни книги в сферата на психологията – „Парадоксът на избора“ от американския психолог и професор по социалните науки д-р Бари Шуорц. Превърнало се в основополагащ труд за многобройни изследвания в сферата на маркетинга, мотивацията и продажбите, революционното издание се появява за пръв път и на български език. По достъпен, увлекателен и зареден с чувство за хумор начин Бари Шуорц разкрива как драматичното нарастване на разнообразните възможности води не до взимането на лесно решение, а допринася значително за развитието на тревожността, стреса и депресията.

Опирайки се на многобройни изследвания в сферата на социалните науки, „Парадоксът на избора“ събира ключови съвети, с помощта на които да се научим да се възползваме максимално най-добре от свободата си. Психологът очертава полезни и лесни за прилагане практики, чрез които да насочим вниманието си към вземането на наистина важните решения, а същевременно да се разтоварим от по-маловажните неща.

Ще научим:

– Как се е променил диапазонът на изборите, които хората правят всеки ден, в последните години?

– Защо ни е толкова трудно да вземаме ежедневни решения?

– Защо изборът може да ни накара да страдаме?

– Кои са положителните и отрицателните страни на многото избор?

– Как да ограничим изборите в живота си до контролируем брой?

Започвайки от най-минималните решения, които ни се налага да вземаме – като избора на продукти в супермаркета, и достигайки до ключови за нашия живот избори – на университет, работа или религия, д-р Шуорц ни предлага начин на живот, в който да се научим да използваме времето си възможно най-умно. Да бъдем дисциплинирани, последователни и уверени – в един забързан свят, който ни принуждава да вземаме решение след решение. Книгата не предлага готови решения, но ще помогне в изграждането на нов начин на мислене, благодарение на който наистина да оценим правото на избор, което животът днес ни предоставя.

Ето и кратък откъс:

„Успехът“ на съвременността се оказва горчиво-сладък и накъдето и да погледнем, съществен допринасящ фактор, изглежда, е преизобилието от избор. Наличието на твърде много избор предизвиква психологическо страдание, особено в съчетание със съжалението, загрижеността за общественото положение, адаптацията, социалното сравнение и може би най-важното – желанието да имаш най-доброто от всичко: да максимизираш.

Вярвам, че има стъпки, които можем да предприемем за облекчаване – и дори отстраняване – на много от тези източници на страдание, но те не са лесни. Те изискват практика, дисциплина и може би нов начин на мислене. От друга страна, всяка от тези стъпки ще донесе собствените си награди.

  1. Изберете кога да избирате

Възможността да избираш, е нещо съществено за благополучието, но изборът има негативни черти и те се засилват, когато броят на изборите расте. Ползите от наличието на варианти са очевидни при всяко отделно решение, пред което сме изправени, но разходите са незабележими и се трупат. С други думи, онова, което създава проблема, не е този или онзи конкретен избор, а всички избори, взети заедно.

Не е лесно да отминеш възможности за избор. Ключовият момент, който трябва да се вземе под внимание обаче, е, че онова, което е най-важно за нас през повечето време, не са обективните резултати от решенията, а субективните. Ако способността да избирате, ви позволява да се сдобиете с по-добра кола, къща, работа, почивка или кафеварка, но процесът на избора ви кара да се чувствате по-зле относно избраното, значи всъщност не сте спечелили нищо от тази възможност да избирате. А през повечето време по-добрите обективни и по-лошите субективни резултати са тъкмо онова, което ни носи нашето свръхизобилие от опции. За да се справим с проблема с прекомерния избор, трябва да решим кои избори в живота ни наистина са от значение и да фокусираме времето и енергията си там, оставяйки много други възможности да ни отминат. Като ограничим опциите си обаче, ще сме в състояние да избираме по-малко и да се чувстваме по-добре.

Опитайте следното:

  1. Прегледайте някои решения, които сте взели напоследък, и малки, и големи (покупка на дреха, нов кухненски уред, място за почивка, разпределение на пенсионните вноски, медицинска процедура, работно място или промяна във връзката).
  2. Опишете точка по точка стъпките, времето, проучванията и тревогите, вложени във вземането на тези решения.
  3. Припомнете си как сте се чувствали, докато сте вършели тази работа.
  4. Запитайте се до каква степен тази работа е била от полза за крайното ви решение.

Това упражнение може да ви помогне да оцените по-добре разходите, свързани с вземаните от вас решения, което може да ви накара изобщо да се откажете от някои решения или поне да си създадете практически правила за това колко варианта да разгледате или колко време и енергия да вложите в избирането. Може например да си въведете правилото да посещавате не повече от два магазина, когато купувате дрехи, или да разглеждате не повече от две места за почивка, когато планирате отпуската си“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Иван Вирипаев за войната, театъра, емпатията

„Мигове от живота“: Вирджиния Улф говори за себе си