in

Зад кулисите на арабската кухня

арабска кухня

Арабската кухня е една от най-ароматните на света. Екзотична по много причини и със средиземноморско влияние, тя привлича интереса на все повече хора, а туристи организират специални посещения на места, известни със своите ресторанти.

Маслини, сушени плодове, ядки, сирена и други млечни продукти са само част от многобройните добавки в арабския свят. Арабската култура забранява свинското месо и употребата на алкохол. Само храни, които са сертифицирани от ислямския закон – се допускат за консумация.

арабска храна

Всички араби ядат храни от най-висок стандарт – чисти и вкусни. На почит е редовното пиене на чай, без значение, по кое време на деня. Техните вкусови обичаи са наследени от бедуините – пустинните хората от вътрешността на страната. Например консумацията на телешко, ориз, хляб, зърна, кисело мляко.

Арабската трапеза е изпълнена с многобройни блюда – от закуската до вечерята. На масата присъстват различни видове разядки, месни деликатеси, зеленчуци и много сладки десерти, които са типични.

Разядки

Хумусът е най-популярната гарнитура или по-точно разядка. Направена от нахут, тя може да има аромат на пушен патладжан или тахан.

Закуска

дюнер

Най-популярната закуска е добре познатият и у нас дюнер. Пита, пълнена с най-популярните за мисюлманския свят видове месо – пилешко или агнешко.

Основни ястия

кабса

„Кабса“ се счита за най-традиционно ястие на арабите. То е приготвено от басмати ориз и смес от подправки, включително лук, кардамон, канела и чесън. Стафидите и бадемите са добавени като гарнитура. Шишчета на скара, фалафели, печено цяло пиле, са някои от другите основни арабски ястия, които обикновено вървят добре с ориз и доматено пюре.

Хляб

арабски хляб

В арабската кухня на почит са и хлябовете. Особено, така наречените плоски хлябове, които се сервират с кисело мляко, риган, сирене, или като подложка на месни ястия.

Салата

табуле

 

Арабите вярват много в здравословните свойства на зелените салати. Най-популярната е „Табуле“, ситно накълцани домати и много магданоз.

Десерти

кадаиф

Тази кухня е пълна с добре сиропирани сладкиши – баклава, толумби, кадаиф.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нирджа Бханот – героят, който се пожертва, за да спаси стотици

Италиански острови

7-те най-красиви острова в Италия