in

Задкулисните интриги и липсата на морал

морал

„Морал“ е сред най-популярните произведения на полския писател Тадеуш Доленга-Мостович. В продължението на „Знахар“ той отново поставя на изпитание морала на своите герои.

Сюжет

След като възвръща паметта си, професор Вилчур отново оглавява кардиологичната клиника във Варшава. Но не всички се радват на завръщането на уважавания хирург. Доктор Добранецки, който е изпълнявал функциите на Вилчур по време на отсъствието му, няма намерение да се откаже от предимствата на ръководния пост. Подтикван от алчната си млада съпруга, той изплита коварен план как да унижи и дискредитира своя учител.

Омерзен от задкулисните интриги и липсата на морал, Вилчур доброволно напуска клиниката и Варшава. Той отива там, където се е чувствал щастлив и нужен – провинциалното градче Радолишки.

За автора:

Тадеуш Доленга-Мостович (1898-1939) е полски писател, сценарист и журналист. Получава известност с романа си „Кариерата на Никодем Дизма“. Творчеството на Доленга-Мостович се отличава с бързо развитие на действието, кинематографичност, неочаквани обрати и запомнящи се образи. С това се характеризират и най-популярните негови произведения – „Знахар“ и „Морал“. През 1981 г. по „Знахар“ е заснет филм, режисиран от Йежи Хофман. Романите засягат важни и общочовешки теми, което ги прави актуални и днес.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Чурос

Чурос- най-популярната испанска закуска

Пъзел

Какво се случва с мозъка ви, когато решавате пъзел?