in

Завръщането на Шон Пен – „Денят на флага“

Това лято Шон Пен се завърна в Кан с филма „Денят на флага“, който можехме да гледаме из българските арт кина през октомври по време на кино-литуратурния фестивал „Синелибри“. Завръщането на култовия холивудски актьор се случва пет години след опустошителните критики към последния му филм – хуманитарната любовна история „Последното лице“ с негово участие. Филм, според моето скромно мнение, изключително добър, представящ брилянтно режисьорския поглед и талант на Шон Пен. Актьорът обаче никога не е бил удобен за властта в САЩ, нищо че в „Последното лице“ събира съзвездие от таланти –  Шарлийз Терон, Хавиер Бардем, Жан Рено, Адел Екзаркопулос, Джаред Харис, Хопър Пен. Той не е долюбван в страната си – прекалено много се занимава с политика, а в документалните си филми дава думата на хора като Чавес, Путин и др.

В главната женска роля в „Денят на флага“ влиза дъщерята на Шон Пен – Дилън. Участие има и синът му Хопър. Филмът е по истинска история и интерпретира живота на журналистката Дженифър Вогел, разказана в биографичната й книга „Истинската история за фалшивия живот на баща ми“.

Става въпрос за родител, който предизвиква възхищение у дъщеря си – с магнетизъм и способност да превърне живота в голяма авантюра. В същото време обаче той води таен живот, обира банки и прави фалшификати. В центъра на кинолентата е портретът на млада жена, бореща се да заличи раните от миналото и в същото време да възстанови отношенията с баща си, жертва на житейска безпътица – любима тема в американското кино от XX век. Тя е раздвоена между човек, който прави пайове и я учи да слуша Шопен и този, който вижда зад решетките един ден. Накрая на филма, след самоубийството на баща си, тя признава: „Баща ми цял живот ценеше най-много и търсеше свободата и най-накрая я намери, дарявайки я и на мен“.

Припомняме, че Шон Пен участва в конкурсната програма кинофестивала в Кан от 25 години. Първото му представяне там е в „Тя е толкова прекрасна“ на Ник Касаветис, когато печели наградата за най-добър актьор. Той е председател на журито през 2008 г. „Денят на флага“ е третото му участие като режисьор.

Ето какво споделя Шон Пен малко след премиерата на „Денят на флага“ пред сайта The Talks:

Когато си актьор, разказваш истории. Но когато си режисьор, си близо до тях

„Да режисирам?! Това е единственият разумен отговор. Винаги правя много неща едновременно в живота си, но никога не съм се наслаждавал на това. Именно защото е много стресиращо. Искам всичко да е правилно, всички проблеми да са решени. Другите хора са откачено различни. Копнеят да се занимават с много дейности едновременно, дава им някакво дзен чувство. Не и аз. Когато си актьор, разказваш истории. Но когато си режисьор, тогава наистина си близо до тях. А аз обичам историите“.

Ако актьорите не бяха собствените ми деца, щях да ги поведа към още болка

„Имаше моменти по време на снимките на „Денят на флага“, в които, ако актьорите не бяха собствените ми деца, щях да ги поведа към още болка и още по-силни емоции в дадени сцени. Но със собствените ти деца е различно, признавам. Те вече са възрастни със собствен творчески импулс. За себе си осъзнах, че съм склонен да проектирам върху тях неща, които нямат общо с характерите им. Възможността да правим нещо зааедно, е просто невероятна! Подценявах я, защото не исках аз да съм водещия в това начинание. Но някой ми каза: осъзнаваш ли възможността, която имаш? И най-накрая приех да го направя“.

Коя е една от най-великите срещи в живота му и защо е прекъсвал няколко пъти снимките?

„Изпитвам истинска обич към този филм именно заради екипа и чувствата ми към него. Все пак, в основата му е моето първородно дете, а това е магия. Да бъда с Дилън на червения килим беше една от най-великите срещи в живота ми. Горд съм с нея и много развълнуван от всичко, което й предстои. Тя заслужава това внимание и признание – силна жена е и мисля, че е достатъчно силна да приеме всичко, което се случва, дори и да толерира нещата, които считам за глупост“.

Въпреки тези думи обаче, има и друга страна от съвместната работа на баща и дъщеря – Шон Пен е прекъсвал снимките няколко пъти, защото не харесва външния вид на Дилън…

За професията на мечтател

За Дилън „Денят на флага“ е първият досег с филмовата индустрия, а баща й споделя, че винаги се е опитвал да я възпре да играе, защото е знаел последиците от намесата на медиите в личния живот. „Това е професия на мечтател, но изчаках подходящия момент, за да се уверя, че е готова да отиде в киното“, казва Шон.

За Дилън играта в „Денят на флага“ също е ключов момент в разбирането й през какво преминават родителите й (майка й Робин Райт, която има също роля във филма, е една от най-високоплатените актриси в Холивуд), когато са били ​​на работа: „Снимките бяха като семейна терапия, през която преминахме пред група непознати. Но като се има предвид крайният резултат от филма, си заслужаваше“.

Loading

  • Харесвате ли филмите на Шон Пен?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: Facebook

Среща с писатели от три поколения

Тарт с чери домати, моцарела и лилав босилек