in

ЛюбовЛюбов

Живописната еко пътека Искър-Панега и пещерата Очите на Бога

Геопарк Искър-Панега се намира на около един час от София, малко преди град Луковит. Маршрутът е подходящ за семейства с деца и домашни любимци, както и за по-възрастни хора. Най-подходящото време за посещение е през есента или ранна пролет. Ако искате да се насладите още повече на разходката, съветваме ви ако имате възможност да я направите през седмицата, когато е по-спокойно и няма много хора.

Геопаркът се простира по дължината на река Златна Панега и е изключително живописно място, с много енергия и красота. Реката създава чувство за хармония, а необичайният синьо-зеленикав цвят на водата създава чувство за нереалност. Той се дължи на високата концентрация на калциев карбонат във водата.

Началото на еко пътеката започва от голям паркинг. Наблизо има чешма, тоалетни и малко капанче, от което можете да си купите нещо за из път. Тръгвайки по пътеката ще видите два маршрута, които се сливат в един след 5-6 минути ходене. Единият е по-стръмен и носи името „За младите и смелите“, а другият по-полегат – „За бабите и внуците“. Който и да изберете, няма да сбъркате.

Малко след сливането на двата маршрута можете да си наемете каяк или водно колело и да си направите една приятна разходка по реката.Този вариант е много приятен, но избирайки него, ще се лишите от разходката по дървените мостчета с невероятни гледки.

Най-красивата част на екопътеката е мостът, който се намира покрай скалите. Височината им, цветът на водата, водните кончета и природата наоколо – наистина пленително и приятно за очите и сетивата изживяване.

През целия маршрут има пейки и беседки за отдих. Дължината на цялата екопътека е 12 км, от които 3 км се движат по поречието на реката и се минават неусетно. Краят на пътеката е пещерата „Проходна“, известна още като Очите на Бога.

Има и вариант да изберете по-краткия маршрут на Искър-Панега, а след това да се придвижите с кола до пещерата. Тя има два входа – малък и голям, разположени в двата края на пещерата.

Размерите й са внушителни и това я прави много интересна за посетителите. Влизайки в нея, ще усетите хладния въздух, а поглеждайки нагоре, ще видите две еднакво оформени дупки в тавана, наподобяващи формата на очи. През тях влиза слънчева светлина, а усещането е едновременно зареждащо и нереално.

Ако имате още време на разположение, може да посетите каменните къщи, които наподобяват къщичките на семейство Флинстоун.

Те се намират близо до Карлуково и за да стигнете до тях, се отклонявате много малко от маршрута. По пътя ще срещнете и няколко фигури на семейство Флинстоун.

Loading

  • Харесва ли ви нашата уикенд идея?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Италианско момиче от Лусинда Райли

3 приложения на оцета, за които не подозирате