in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха СладкоСладко ОМГОМГ

Етикет при хранене – правилата, които трябва да спазваме

В ежедневието си обикновено не спазваме етикет при хранене или поне не всички правила, но е важно да ги знаем, защото ако отидем на бизнес среща или официална вечеря, трябва да знаем как да се държим. Ще ви разкажем за някои от основните правила и за добрите маниери на масата:

 

Салфетката

Поставяне на салфетката в скута: Ако има домакин или домакиня, изчакайте той или тя да сложи салфетката в скута си и тогава го направете и вие.

Разгъване на салфетката: Разгънете салфетката с едно плавно движение, без да я размахвате. Малките салфетки се разгъват изцяло и се поставят в скута, докато по-големите трябва да останат сгънати наполовина.

Не подпъхвайте салфетката: Не подпъхвайте салфетката в яката, между копчетата на ризата или в колана си.

Използване на салфетката: По време на хранене използвайте салфетката често, но само за да потупвате или попивате. Изтривайте устните си, само преди да отпивате от напитката си.

Пръстени за салфетки: Ако на салфетката има пръстен, след като я извадите, оставете пръстена в горния ляв ъгъл на чинията си. Когато вечерята приключи, хванете салфетката в центъра, издърпайте я през пръстена и я поставете на масата с върха, обърнат към центъра на масата.

Временно напускане на масата: Ако ставате, за да отидете до тоалетната или по друг повод, за кратко, оставете салфетката на стола си, със замърсената част нагоре.

 

Приборите

Начинът, по който държите приборите, е изключително важен. Дръжте вилицата си с лявата ръка, със зъбите надолу. Дръжте ножа си с дясната ръка, на сантиметър или два над чинията. Изпънете показалеца си по горната част на острието. Можете да използвате ножа, за да придържате храната, когато я поднасяте към устата си.

 

Подредба на масата

Ако не сте сигурни коя вилица или кой нож за какво е, запомнете едно правило: винаги започвайте отвън навътре. Тоест, ако се чудите с коя вилица да ядете салатата си, използвайте най-външната вилица. Съответно следващата е за основното и т.н.

Чашата за вода е тази над ножа, а в горния ляв ъгъл на чинията ви е чинията за хляб.

Ножовете винаги се поставят с остриетата към чинията.

Винаги от ляво на чинията се поставят вилиците, в последователността на предназначението си (правилото за отвън навътре), а от дясно ножовете и лъжицата за супа. От горната страна на чинията се поставят приборите за десерта.

 

Кога да започнете да се храните

Ако сте на малък обяд или вечеря – трима или четирима души, изчакайте, докато се сервира на всички, за да започнете да се храните. Ако сте на маса с повече хора или изчакайте да бъде сервирано на всички, или започнете да се храните, ако бъдете подканени от домакина.

 

Как да оставяте приборите

Важно е да знаете как трябва да оставяте приборите, когато си почивате и когато приключите с храненето. Когато оставяте приборите си, за да отпиете от напитката си или да поговорите с някого, можете да оставите приборите си по два начина: единият вариант е да оставите приборите в чинията, като ги поставите така, че да образуват V на обратно. Другият вариант е да поставите ножа си в горния десен ъгъл на чинията, а вилицата до него, със зъбци нагоре. Когато приключите, оставете вилицата и ножа в чинията, по диагонал.

 

Как се подава храна на масата

Храната винаги се подава надясно: Когато подавате на някого купа или чинията, от която да си сервира, можете да я задържите, докато човекът си сложи в неговата чиния, или ако е прекалено тежка, можете да я оставите на масата до него.

Подаване на хляб: Ако хлябът не е нарязан, отрежете няколко парчета, предложете на човека, който седи от лявата ви страна, а след това подайте на хората от дясно.

Когато режете хляб, никога не го докосвайте с пръсти. Използвайте салфетката от панера за хляб, за да го хванете, докато го режете.

Сол и пипер: Ако някой поиска да му подадете солта, винаги давайте и пипера. Солта и пиперът винаги се подават заедно.

Друго важно правило е винаги да отрязвате по една хапка от ястието си. Никога не нарязвайте цялата си пържола, когато започнете да се храните.

  • Спазвате ли поне част от тези правила?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

9 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Есенно почистване: съвети и трикове

Защо не трябва да прекаляваме със солта