in

ОМГОМГ

Есенно почистване: съвети и трикове

Есента вече е тук и идва моментът за голямото есенно почистване на дома. Основното почистване на жилището не е никак лесна работа, затова ще ви дадем някои съвети и лесни трикове, които можете да използвате:

 

1. Почистване на душа и смесителите на мивките

Обикновено по душа и по смесителите остават неприятни бели петна от варовика във водата. За да не използвате агресивни почистващи препарати, които са вредни, можете да използвате оцет. Напълнете пликче с оцет и потопете душ слушалката в него. Оставете да кисне няколко часа, след което измийте обилно с вода. Душът ще бъде като нов.

 

2. Почистване на дъските за рязане

Кухненските дъски за рязане се замърсяват, оцветяват се от различните храни и не изглеждат добре след дълга употреба. За да върнете блясъка на кухненската ви дъска, натъркайте ги с лимонов сок и малко сол. Оставете сокът да престои малко и измийте.

 

3. Премахване на петната от килима с ютия

Петната могат да накарат килимите да изглеждат ужасно, което носи неприятно усещане за целия дом, но ако поставите влажна кърпа върху петната и след това прекарате гореща ютия върху нея, изсъхналата мръсотия ще излезе много по-лесно.

 

4. Почистване на матрака

Ако матракът ви се нуждае от освежаване, почистете го добре с прахосмукачката. След това поръсете обилно сода за хляб върху него. Изчакайте малко и почистете отново с прахосмукачката. Така матракът ви ще бъде чист, свеж и готов за зимата.

 

5. Почистване на микровълновата

Микровълновата фурна може би е един от най-мръсните кухненски уреди. Обикновено храната, която топлим се разлива, пръска и оставя много неприятни, засъхнали петна. Вземете една чаша или канче и сложете равни части вода и оцет. Сложете чашата в микровълновата и я пуснете за 5 минути, на максимална мощност. Тази смес ще размекне мръсотиите и ще я изчистите много по-лесно.

 

6. Почистване на детските играчки

Детските играчки трябва да бъдат чисти, защото все пак здравето на децата е на първо място. За да не почиствате всяка играчка поотделно, можете просто да сложите всички играчки в съдомиялната и да я включите на бърза програма, на ниска температура.

 

7. Почистване на кафе машината

В повечето домакинства, кафе машината е сред най-използваните уреди. Затова е важно да я поддържаме чиста. Въпреки че ежедневното почистване е много важно, всяка кафе машина има нужда от едно по-сериозно почистване поне веднъж в годината. За тази цел отново може да използвате оцет. Смесете равни части оцет и вода и ги изсипете в резервоара за вода. Пуснете машината и изчакайте половината течност да изтече. След това изключете машината за половин час и я пуснете отново. След като сместа от вода и оцет е изтекла, напълнете резервоара с чиста вода 2 пъти, по този начин ще измиете остатъците от оцета.

 

8. Почистване на съдомиялната

Вероятно си мислите, че съдомиялната е чиста, тъй като се самопочиства при всяко измиване на съдовете. Това обаче не е така. Остатъците от храна, котлен камък и мръсотия могат да се натрупват с течение на времето, което прави годишното или дори месечното почистване добра идея.

Поставете купа с оцет и стартирайте цикъл за бързо измиване. След като приключи, извадете купата и изсипете чаша сода за хляб в долната част на миялната, преди да стартирате друг бърз цикъл. Това трябва да направи миялната ви идеално чиста.

 

9. Почистване на фурната без агресивни препарати

Има препарати, които ще почистят фурната много добре, но те са прекалено агресивни за кожата и не е много добра идея да ги вдишвате, а това се случва неизбежно по време на чистене. Разтворете 1 с. л. сода за хляб в 1 чаша вода. Напръскайте фурната с тази смес и оставете да престои през нощта. След това избършете с чиста кърпа и фурната ви ще бъде като нова.

 

10. Почистване на щорите

Мръсните, покрити с прах, щори развалят цялостния вид на дома ни. За да ги почистите бързо и лесно, вземете чифт стари чорапи и направете добре познатия разтвор от вода и оцет. Първо минете щорите с прахосмукачката. След това сложете чорапа на ръката си, като ръкавица. Потапяйте го в сместа и минавайте щорите. След това повторете същото нещо, но със сух чорап.

Loading

  • Коя е най-досадната домакинска работа за вас?

    Woman cleaning the house
    • Миене на прозорци
    • Почистване на банята
    • Почистване на прах
    • Миене на съдовете

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: Celeste Barber/Instagram

Най-забавните имитации на Селесте Барбер

Етикет при хранене – правилата, които трябва да спазваме