in

Еньовден- най-магичният ден в годината

Поле с билки и цветя

На 24-ти юни отбелязваме Еньовден- най-вълшебният ден в годината. Празникът винаги е на тази дата, на която честваме също рождението на св. Йоан Кръстител.

Първоначално Еньовден съвпадал и с лятното слънцестоене, 21 юни. Поради тази причина много от поверията и обичаите са свързани с култа към слънцето.

Слънцето

Слънце

Смята се, че на днешния ден всичко около нас е заредено с много енергия. Слънцето предава от своята енергия на водите и билките и ги прави лековити. Според поверията, на Еньовден започва далечното начало на зимата. Казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. От днес нататък и денят започва да намалява, като бавно се приближаваме към зимата.

Вярва се, че преди да тръгне към зимата, слънцето се окъпва във водите и ги прави лековити. След това се отърсва и росата, която пада има магическа сила. Поради тази причина всеки трябва да се измие по изгрев в течаща вода и да се претъркаля в росата, за да бъде здрав.

Повечето обичаи, свързани с днешния празник, са обвързани със слънцето. Вярва се, че слънцето трепти, докато изгрява днес, и който го види ще бъде здрав през цялата година. Има и начин човек да разберете каква година го чака- дали ще бъде здрав или ще боледува. Отново по изгрев слънце всеки трябва да застане с лице към слънцето и през рамо да види сянката си. Ако сянката е цяла, ще бъде здрав през годината, ако се отразява наполовина- ще го спохождат болести.

Забрани и поверия

Има и една забрана на днешния ден. На Еньовден не бива да се жъне, защото се вярва, че свети Еньо ще порази с гръм всеки, който не го е уважил и работи на днешния ден.

Съществува поверие, че на днешния празник, в нощта срещу Еньовден, от земята излиза син пламък на местата, на които има заровено имане.

Еньовски билки

Билки

Най-важно място в днешния празник заемат билките, тревите и цветята. Смята се, че билките имат най-голяма лечебна сила именно днес и трябва да се берат по изгрев слънце. Жените берат различни билки, най-вече еньовче, и плетат венци. Правят и букетчета от билки и цветя, които задължително се връзват с чевен конец.

Задължително се берат 77 билки и половина. Казва се, че билките са за всички болести и за болестта без име.

В някои части на страната се прави китка за всеки член на семейството, всички китки се оставят навън през нощта, а на сутринта се гадае за здравето на всеки от семейството.

На други места тези китки се окачват в дома и се използват за лекуване на болни. Водата, в която са били потопени китките се пие от болни хора и бездетни жени. Останалите пият от водата за здраве, а с нея могат да се правят и различни отвари и магии, включително магия за любов.

С цветята, набрани на този вълшебен празник, се плете голям венец, през който всички минават за здраве.

Венец цветя

Еньова буля

Друг много интересен елемент от празника е т.н. Еньова буля. Жените от селото се събират и обличат малко момиченце като булка- с дълга бяла риза и червена връхна дреха, която се нарича кават. Момиченцето се забулва с червено було, а на главата му се слага сребърна пара и венец от еньовче. След като Еньовата буля е готова, жените тръгват на шествие из селото, като носят момичето на ръце. Те пеят еньовденски песни и по този начин молят св. Еньо за здраве и плодородие. Накрая връщат Еньовата буля при майка ѝ.

На днешния ден имен ден празнуват Енчо, Еньо, Даян, Даяна, Деница, Дилян, Диляна, Диян/Диан, Дияна/Диана, Деян/Деан/Дея/Деа, Деяна/Деана, Билян, Биляна и всички, носещи имена на билки.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

айнщайн

10 невероятни факта за Алберт Айнщайн

релакс

10 начина да релаксирате, без да похарчите нито лев