in

Емилия Фльоге – голямата любов на Густав Климт

Прочутият художник Густав Климт има безчет любовници. Няколко незаконно родени деца претендират, че той им е баща. Една единствена жена обаче вълнува истински сърцето му. В продължение на 27 години Емилия Луиза Фльоге е негова муза и приятелка. Великият художник й завещава всичките си картини. Въпреки че не слючват брак, той я обича я до края на дните си и на смъртния си одър пита само за нея.

Емилия Луиза Фльоге е родена през 1874 г. в заможно семейство. Среща Густав Климт, когато е едва на 17. Той прави портрет на нея и на сестрите й. Младото момиче е запленено и успява да убеди баща си да я запише на уроци при художника. Сестра й пък се омъжва за брата на Климт.

Младата жена е силно привързана към твореца, въпреки  многобройните слухове за връзките на Климт с други жени и определянето на картините му като порнографски. Двамата имат изключително силна връзка. Когато бащата и после братът на Климт умират непосредствено един след друг, художникът изпаднал в дълбока депресия. Емилия е тази, която е непрекъснато до него – извежда го на разходки, двамата заедно учат френски и най-важното, кара го да рисува и непрекъснато се възхищава на таланта му. Така той постепенно отново се връща към живота и си стъпва на краката.

В един момент обаче Емилия се изморява  от степента на обвързаност на личния й живот с този на Густав и тръгва на терапия при Зигмунд Фройд. Целта й е да прекъсне емоционалната си зависимост от художника. Емилия успява да изгради свой живот, като открива модна къща „Фльоге“ във Виена. Има усет към цветовете и модерно мислене – цели моделите й да са удобни за жените, затова измисля рокли с широки ръкави, със свободен силует и необичайни кройки. Продължава да се вижда с Климт и да си сътрудничи с него – той измислял десените на платовете, с които работела модната къща, а след това на свой ред рисувал моделите в картините си. Това е вероятно и първото партньорство на дизайнер и художник в историята на модата.

Моделите на Фльоге са са вдъхновение в модата и до днес – на нея е посветена колекцията на Valentino през 2015 г. Тя обаче остава известна като любимата на Климт, а нейният образ е нарисуван от Климт на някои от най-известните му картини, включително „Целувката“.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

В съвремието има криза на истина, театърът трябва да филтрира кодове на общуване

Защо е важно да изпитваме тъга