in

Еволюция с изкуство: думи, за да прегърнеш загубата

Терапевтичната роля на изкуството е общоизвестна и много често е зрънцето преживяна мъдрост, която превръща артистичните проекти в дълбоко автентични преживявания – не само за създателите си, но и за публиката, която отваря сетивата си за споделеното предизвикателство. Точно такъв характер ще има и изложбата „ЕДНА ОТ ТРИ“, която ще се открие през февруари в столицата галерия DOZA и е плод на оригиналната идея и усилията на двигателя на този проект – българската режисьорка и продуцентка Мария Станишева и румънската й колежка Руксандра Губернат.

Социално ангажираното изкуство, което е в основата на активностите на Мария и екипа й, има важна мисия – да пробуди обществото, да активира сетивата му и да му даде сила и свобода да изразява позицията си по обществено значими теми, каквато безспорно е безплодието. „ЕДНА ОТ ТРИ: Субективни гледни точки за загубата на бременност и безплодието“ е амбициозен културен проект, който съчетава няколко елемента – интерактивна изложба, терапевтични ателиета, публична кампания и обществен дебат.

Целите на екипа са да фокусира общественото внимание върху травматичните преживявания, свързани с репродуктивното женско здраве, пред които са изправени една трета от жените по света. За да постигнат максимално ефекта на пробуждане, Мария и екипът на изложбата, започват работа няколко месеца преди откриването на експозицията в галерия Doza, с творчески ателиета под ръководството на Дарина Борисова, които ще се проведат в три последователни съботи от 16 ноември нататък в София.

Ателиетата по терапевтично писане, които Дарина определя като са безопасно пространство, където всяка жена, преживяла загуба, може да се чувства подкрепена да потърси утеха и да намери думи, с които да назове своята загуба. „Целта на програмата е чрез поредица от внимателно подбрани средства – творческо и терапевтично писане, поезия, медитация, насочващи изображения и визуализации, да намерим правилните думи, които да ни преведат през тъгата и скръбта. Също така да ни помогнат да развием състрадание към себе си, емоционална устойчивост и усещане за смисъл“, допълва Дарина Борисова.

Всяко ателие се случва в малка група до 12 човека в подкрепяща, спокойна среда, където всеки да се чувства комфортно да изследва своя вътрешен свят. Програмата е подходяща за всички, които са преживели загуба на бебе, независимо дали това се е случило в следствие на спонтанен аборт, преждевременно раждане, мъртво раждане или загуба на бебе в неонаталния период (близко до момента на раждане).

„Не е нужно да умеете или да обичате да пишете. Писането е мощен инструмент за себеизразяване. Фокусът е върху процеса на писане и прозренията, които могат да бъдат получени чрез този процес, а не върху създаването на завършено писмено произведение“, категорична е Дарина и отправя покана към жените, които биха скочили в това преживяване.  Всяко ателие е с продължителност приблизително 3 часа. Препоръчително е участниците да присъстват и на трите ателиета. Регистрацията за безплатно участие на www.feellikewriting.com, където могат да се открият още детайли за ателиетата .

Дарина е сертифициран водещ на групи по терапевтично писане от Professional Writing Academy, Великобритания. Консултант на програмата е „Национален Център по Психосоматика“, която акцентира върху психоаналитичната работа в сферата на тежки, хронични и злокачествени заболявания, на перинаталната грижа и подкрепата на борбата за бебе, на съпровождането на ранното детско развитие и грижата за родителите.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.6k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Годината, която започна в неделя: Яница Радева за катарзиса и цикличността

Франция обявява Диана Добрева за „Рицар на изкуствата и литературата“