in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко

„Дюн“ – филмът, който ще ви остави без думи

Не е лъжа, че филмовите адаптации по култови книги са едно изключително сложно начинание – все пак режисьорът е длъжен да изложи собствения си прочит на сюжета пред множеството фенове на фиктивния свят. В случаят на „Дюн“ обаче нещата са по-сложни – книгите на Франк Хърбърт, освен, че са едни от най-продаваните в световен мащаб, се смятат и за основоположници на научно-популярния жанр, като без тяхното вдъхновение, навярно „Междузвездни войни“ нямаше да бъде реалност.

Режисьорът, който се изправи пред това предизвикателство, Дени Вилньов (Denis Villeneuve), е известен още с „Първи контакт“ и „Блейд ръннър 2049“, а трилърът му „Затворници“ ме държа на тръни до последния момент на развръзката. Нужно е да споменем, че това не е първата адаптация по книгите на Хърбърт. През 84-та режисьорът Дейвид Линч се проваля в опита си да пресъздаде необхватния свят. Без съмнение, не би могло да има по-добър момент за Вилньов да зарадва милионите фенове на киното с нов sci-fi филм и да запълни тази празнота.

Относно историята, „Дюн“ ни потапя в далечното бъдеще, където човечеството е напреднало в технологичното си развитие и еволюирало в духовен аспект. Хората навигират и обитават безбройни светове и галактики, а обществото се владее от Император и различни аристократични домове.

Добрата стара планета Земя отдавна не е най-важният център в тази човешка цивилизация. Действието във филма се развива на пустинната планета Аракис, още известна и като Дюн, дом на огромните пясъчни червеи и свободните хора. Това негостоприемно място се прочува в Империята с това, че само там, от целия познат свят, се добива специалната подправка – халюциногенен прах, без който междузвездното пътуване би било невъзможно и, освен това, добавя години към живота на хората, макар и да води до пристрастяване.

Точно оттук тръгва и историята на главния герой Пол (Тимъти Шаламе), от династията на Атреидите, чието семейство получава владение над важната планета за сметка на друга аристократична фамилия – Харконен. Развитието на Пол във филма е обвързано със Чани (Зендая) от свободните хора, както и с борбата за контрол над подправката между различните аристократични семейства.

Филмът е още по-внушителен, когато се гледа на големия екран. Повечето сцени, които Вилньов ни показва, могат да се оприличат на взимащи дъха картини като на няколко пъти ми се прииска да паузирам момента, за да изуча композицията. В допълнение към това, за музиката е виновен великият Ханс Цимер, който ни потапя още по-силно в света на Дюн.

Относно актьорският състав, освен вече споменатите Тимъти Шаламе и Зендая, в лентата влизат и Ребека Фъргюсън, Оксар Айзък, Дейв Батиста, Хавиер Бардем и Джейсън Момоа. Този екип от суперзвезди успява харизматично и убедително да обвърже зрителя с ролите, в които те се превъплъщават през тези 2 часа и половина.

В заключение, бих казал, че нетърпението, с което този филм беше очакван от публиката, остана оправдано. Възможно е Вилньов да прави известни отклонения от книгата, но това е неизбежно при всяка филмова адаптация на книга. Макар и прожекцията да е от съвсем скоро, в момента сред почитателите се поражда нова вълна от хайп, благодарение на загадъчното заглавие в началото на филма: „Dune: Part 1“. Какво предстои на поредицата, остава да разберем.

Loading

  • Гледали ли сте филма „Дюн“?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Вивиан Уестууд- един от най-влиятелните и нестандартни дизайнери

Тест: Кое хоби е подходящо за вас?