in

Думи и фрази, които трябва да избягвате в работна среда

офис

Някои думи нямат място в професионалния ни речник и е добре да ги избягваме, когато сме в работна среда. Те звучат незряло и създават лошо впечатление. На работното място все пак ни оценяват не само с действията, но и с начина, по който говорим и представяме себе си.

Изборът на думи има значение дори когато не изричаме нищо откровено обидно, а малките пропуски могат да оставят трайно впечатление. Ако не искате да изглеждате неопитни или непрофесионално в офиса, ето кои думи и фрази трябва да избягвате:

Прекомерна употреба на корпоративен жаргон

Прекаленото употребяване на думи, свързани с вашата професия може да изглежда нелепо в определени ситуации и да има обратен ефект, карайки ви да изглеждате така, сякаш се опитвате да прикриете липсата на знания с фантастични думи.

Прекалено много допълнителни думи

Всички ние често използеаме думи като „харесвам“, „знаете ли“ и „хм“, както и хеджиращи думи като „някак /вид /предполагам /просто“. Според автора и специалиста по говорене Джон Боу, за да изглеждаме разумни, трябва да избягваме тези думи, тъй като те не само разсейват слушателите, но и показват липса на яснота и увереност.

Каквото и да е

Тази непринудена форма на полупримирение според специалистите по професионална реч е по-подходяща за речника на тийнейджър, отколкото в работна среда, както и думите буквално, напълно и произволно.

Няма проблем

Въпреки, че не е голям проблем да използвате тази фраза, опитайте да я избягвате. Тя може да звучи прекалено непринудено и да намеква, че човекът, който е казал само благодаря, е притеснен, или нещото, което са поискали, е трудно за изпълнение.

Пич /Брато

Някои работни среди са по-непринудени от други, но използването на обръщения като „пич“ и „брато“ понижава оценката на това, което казвате и кара да не бъдете възприети толкова сериозно с думите си.

Момичета

Да се обръщате към колежките си с „момичета“ също не звучи достатъчно сериозно. Вместо това, може да използвате обръщението „колеги“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кейт и Уилям

Революция в кралското семейство

Заешко

Заешко с картофи и моркови