in

Думичката, която крепи щастливата връзка

Щастливата връзка е трудна и съвети дебнат отвсякъде. Армии от психотерапевти и психоаналитици се надпреварват да дават съвети как да се радваме на хармонични и безоблачни семейни отношения до дълбоки старини.

Е, сега вече има и научни доказателства, че едно нещо наистина работи. Проучване на американската психологическа асоциация, цитирано от CNBC, съобщава за „магическа“ техника, която помага на хората „да изпитват позитивни чувства“, „да се справят със стресиращи обстоятелства“ и „да укрепват своите връзки“.

За проучването изследователите Адам Грант и Франческа Гино създали експеримент, в който директор на кампания за набиране на средства ръководи две групи от активисти. В средата на кампанията първата група не чувала изобщо израз на благодарност, докато втората група била поощрявана от своя началник с думите: „Благодаря ви за усилената работа“. В края на експеримента втората група имала 50 % повече обаждания към потенциални донори седмично, отколкото има един средно успял активист. Накратко казано, благодарността помогнала на едната група координатори да наберат повече средства.

Този експеримент показва, че благодарността е съществен елемент от всяко успешно взаимоотношение. Всеки ден на работа или в магазина благодарим за усилието или приноса на хората, които са направили нещо за нас. Думата „благодаря“ е естествен инстинкт на възпитаните хора. Те я използват и като начин да приключат разговора, или да кажат довиждане. Има ли съществена причина да не я използваме, за да покажем признателност на човека до нас? Няма, разбира се, освен една – приемаме, че това, което прави той, е нещо нормално.

В своята книга „Благодаря хиляди пъти: едно пътуване към признателността“ авторът Ей Джей Якобс описва свое пътуване, при което благодари на всеки по пътя си, дори на тези, които приемат направеното от тях за част от задърженията си. Якобс забелязва, че благодарността и начинът, по който я показва, прави хората по-всеотдайни, по-свързани и най-важното – по-щастливи във взаимоотношенията си с околните.

„Фразата „благодаря“ много често е произнасяна механично и затова мнозина не я забелязват. Тя започва да губи част от дълбокия си смисъл и същественото си значение. Ако я смените с други алтернативни фрази на благодарност, може би ще накарате хората да се „събудят“ и да забележат благодарността, която им отправяте“, съветва Якобс. Тогава те ще обърнат повече внимание на вашия израз на благодарност и ще забележите увеличена проява на позитивни емоции.

Авторът съветва следващия път, когато някой направи нещо за вас, да му благодарите с по-добър израз, отколкото сухото „благодаря“. Можете да му кажете например „Признателен съм ти за жеста“. Когато някой ви честити рождения ден, или друг празник, можете да отговорите: „Благодаря за чудесните пожелания“.

Не една и две връзки по света страдат или се разпадат, защото хората спират да забелязват нещата, които другият прави за тях. Когато се приберете вечер вкъщи, може да отбележите това, за което другият се е постарал във ваше отсъствие. Можете да благодарите за хубавото ястие, за подредения дом, за поправен уред, или за изгладено пране. Със сигурност има за какво, ако се огледате. А когато вашата половинка ви е подкрепила в труден момент, е добре да забележите и отбележите това с признателност.

Не е трудно да измислите и други начини да изразявате благодарност освен сухото и кратко благодаря. Те със сигурност значително ще подобрят общото ви задоволство от живота и ще внесат щастие във вашата връзка.

Loading

  • Колко често използвате думата „Благодаря“?

    • Всеки ден
    • Само когато има повод

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Nokian Tyres

Как да удвоите живота на зимните гуми

Матча – чудотворният зелен прах