in

Дуелите при жените в древността – първият знак за еманципация

дуел

В древността дуели е имало не само при мъжете, но и при представителките на нежния пол. Това е времето, когато жените поемат по-активна позиция в обществения живот. Първата достоверна информация за дуел при дамите датира от XVI век. В хрониката на манастир „Св. Бенедикт“ в Милано е описано как на 27 май 1571 г. идват две благородни дами с молба да се молят в пригодената за това стая. Вместо това обаче двете жени грабват по една кама и влизат в двубой. Когато хората от манастира разбират какво се случва вътре, влизат и заварват едната мъртва, другата умира впоследствие от раните си.

Мода и жестокост

В средата на XVII век женските дуели са вече на мода. Във Франция, Италия, Англия и Германия жените открито кръстосват мечове или насочват пистолети една към друга по всякаква причина – еднакви рокли, любовници, предизвикателен поглед. Жестокостта, която демонстрират е шокираща. От десет дуела между жени осем са фатални. За сравнение – при мъжките дуели с убийство завършват четири от десет случая. При женските дуели няма правила. В хода на двубоя техните секунданти често се присъединяват. Дамите нерядко нагласят оръжията си така, че да причинят по-голяма болка.

Известните

Един от най-известните женски дуели в историята е през 1792 г. в Лондон между лейди Алмерия Брадок и госпожа Елфинстоун. Причина става предположението на госпожа Елфинстоун, че лейди Алмерия е много по-възрастна, отколкото твърди, че е. „Вие сте била много красива жена. Имате много хубаво есенно лице дори и сега. Казват ми, че преди четиридесет години един младеж едва ли е можел да ви погледне безнаказано“, казва госпожа Елфинстоун. Това толкова разгневява лейди Алмерия (която твърдяла, че е на 30 години), че извиква госпожа Елфинстоун навън. Двете се срещат в Хайд парк и първо разменят няколко изстрела с пистолети, резултатът от които е дупка в шапката на лейди Алмерия. Продължават с бой с мечове и тогава госпожа Елфинстоун получава лека рана на ръката си. Честта на лейди Алмерия е спасена и двете прекратяват срещата си. По-късно госпожа Елфинстоун пише на лейди Алмерия писмо с извинения.

Оригиналният избор на „оръжие“ и известността на една от участничките оставят в историята още един дуел. Графиня Мария д‘Агу ревнува от писателката Жорж Санд (реално Аврора Дюпен) своя възлюбен – композитора Ференц Лист, заради когото е напуснала мъжа си. Следва призив на дуел. За оръжие графинята избира… нокти. Срещата се осъществява в дома на Лист и домакинът няма какво друго да направи, освен да се заключи в кабинета си и да чака края на безобразието. След няколко драскотини композиторът остава с Мария, но Санд отмъщава по свой начин – осмива графинята в романа „Орас“, като я пресъздава в образа на Шайи.

Дуелирали се с разголени гърди

Трудно е да се каже кога възниква пикантният обичай дамите да се дуелират с разголени гърди или напълно разсъблечени (говори се, че подобни практики има още през XVIII в.), но през XIX век навсякъдe могат да се видят картини или картички с дуелиращи се жени без горнища. За класически се смята дуелът с шпаги между принцеса Паулина Метерних и графиня Килмансег през 1892 г. в столицата на Лихтенщайн Вадуц. Всички участници в „еманципирания дуел“, както по-късно е наречен той, включително и секундатите, са жени.

Наставникът на участничките, доктор баронеса Любинская, подготвя всичко необходимо за обработка на раните и предлага на дамите да се заголят до кръста, като заявява, че дори и най-леките одрасквания могат да доведат до опасни инфекции при съприкосновение с дрехите. В резултат на дуела жените получават само дребни наранявания – в носа и ухото. Победата е присъдена на принцеса Метерних. Но най-интересна тук е причината, подтикнала ги към дуел – те се скарват по повод украсяването с цветя на зала за музикална вечеринка.

В Русия има бум при Екатерина II

В Русия дамите се активират по времето на Екатерина II. Още 15-годишна София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, бъдещата руска императрица, се бие с шпага с третата си братовчедка. Момичетата се разминават само с лека уплаха, но у Екатерина се запазва влечението към разрешаване на конфликти по този начин. Всъщност, императрицата настоява на дуел до „първа кръв“. Само през 1765 г. са проведени 20 женски дуела, в осем от които тя е секундатнка. За цялото ѝ управление само три дуела са със смъртоносен край.

След смъртта на императрицата рускините бързо забравят за хуманизма. „Руските дами обичат да изясняват отношенията помежду си с помощта на оръжие. Дуелите им не носят в себе си никакво изящество, каквото може да бъде наблюдавано при французойките, а единствено сляпа ярост, насочена към унищожаването на съперницата“, пише маркиза дьо Мортене. Странно или не, с това се отличава хладният северен Петербург, в който живее френската маркиза, само в салона на госпожа Восроухова през 1823 г. има 17 женски дуела.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коса

Прост трик за незабавен „лифтинг“ на лицето

Сладоледена торта

Сладоледена торта