in

Добрите примери: Историята на Шаварш Карапетян

Шаварш Карапе­тян е роден във Ванадзор, Арме­ния на 19 май 1953 г. От малък е със спортни постижения в плуването. Става 17 пъти световен шампион, има 11 подобрени световни рекорда, 13 пъти е европе­йски шампион, 7 пъти става шампион на СССР и е победител в още много състезания през спортната си кариера. Историята за него е дълга, но той е от Добрите човеци…С голяма буква. С космически сърца. Поклон!

Плувецът от Кавказ става свидетел на катастрофа – автобус с 92-ма души потъва в язовир с ледена вода, дълбок 10 метра. Веднага щом вижда това, без да се замисли Шаварш се хвърля в ледените води. Немислимо как успява да се гмурне 40 пъти, като на всеки 20-25 секунди вади на повърхността човек от дъното. За да функционира нормално човешката дихателна система, на всеки задържан дъх, трябва да се вдишва минимум 5 пъти. Тогава трениран организъм би могъл да издържи до 4 минути под вода. Ако не си осигури поне 5 вдишвания, човек получава хипервентилация. А Карапетян няма време за губене, вдишва по по-малко, за да се гмурка по-често. Прави го до тоталното си изтощение и успява да извади 36 души! А 9 успяват да изплуват сами, след като Шаварш счупва стъклото на автобуса, при което наранява сериозно краката си. След тотално изтощение и загуба на кръв губи съзнание. Откаран е в болница и развива двустранна бронхопневмония, месец и половина е лекуван с 40-градусова температура и инфекции от мръсните води, влезли в тялото му след счупване на стъклото. За спорт вече било немислимо…

След усилени тренировки (дори нощем!) успява въпреки всичко да постави още един рекорд – 11-я си световен рекорд, който остава последен за него – по подводно плуване с акваланг на дистанция 400 метра – 3 минути 6,2 секунди. Това му коства изключително изтощение – стигайки финала едва си взима въздух, трудно издържа болките в гърдите и само прошепва на брат си: „Лекичко и бавничко ме заведи сега направо при лекаря, защото ми е ама много зле…“

След това не му позволяват да се състезава професионално.

Карапетян се пробва като треньор, но не му се получава и се хваща на работа във фабрика. По-късно успява да се премести със семейството си от Армения в САЩ, където също не знаят за неговите геройства. На американска земя обаче му провървява и през 1993 г. спортната легенда се установява в Москва с достатъчно добър капитал, за да стартира собствен бизнес. В момента Шаварш Карпетян е успешен бизнесмен. През 2013 г. е избран в щафетата с олимпийския огън за игрите в Сочи. Интересното е, че огънят угасва в ръцете му и се налага да бъде запален отново.

Нарича себе си обикновен човек, който цял живот прави грешки, и като доказателство разказва следната история от ученическите си години в отговор на въпроса на журналист дали заради спортните му успехи като дете не са му пишели по-лесно високи оценки в училище:

„Не съм давал повод за снизхо­ди­телно отноше­ние, та аз се държах хулигански понякога. Спом­ням си веднъж една учи­тел­ка поиска да ме изпита на материала от предишния час. „Не съм готов за днес, може ли да ме изпи­тате утре и ще ви отго­воря и за вчера, и за днес”. „Утре си е за утре, днес ще ти пиша двойка, щом не си учил.” А аз казах, дори не знам защо ми хрумна: „Ако ми пишете двойка, ще скоча през про­зореца!” Естествено тя не повярва на момчешкия ми шантаж и ми писа двойка. Бях дал дума и съответно се изправих на пер­ваза. Стаята бе на третия етаж, но… скочих. Никой не очакваше това, и аз самият. Като съм скочил, учителката припаднала след мен. Настана всеобща врява, всички, включително и директорът, се залепиха със страх по про­зорците, а аз – наистина хулиганска детинска проява… – нарочно легнах по лице без да мърдам, за да си помислят, че съм умрял. Докато слязат долу, мен вече ме нямаше. Просто станах и се при­брах вкъщи. Бях оживял след този скок от третия етаж. Последва голям скандал! И с право. Никой обаче не искаше да се раздухва тази исто­рия, затова се наложи да сменя училището“.

Не човек! А цяла вселена! Шаварш Карапетян, поклон!

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да владеем аудиторията

„На живо“ – силата на личната изповед