in

Добрите примери: Историята на Шаварш Карапетян

Шаварш Карапе­тян е роден във Ванадзор, Арме­ния на 19 май 1953 г. От малък е със спортни постижения в плуването. Става 17 пъти световен шампион, има 11 подобрени световни рекорда, 13 пъти е европе­йски шампион, 7 пъти става шампион на СССР и е победител в още много състезания през спортната си кариера. Историята за него е дълга, но той е от Добрите човеци…С голяма буква. С космически сърца. Поклон!

Плувецът от Кавказ става свидетел на катастрофа – автобус с 92-ма души потъва в язовир с ледена вода, дълбок 10 метра. Веднага щом вижда това, без да се замисли Шаварш се хвърля в ледените води. Немислимо как успява да се гмурне 40 пъти, като на всеки 20-25 секунди вади на повърхността човек от дъното. За да функционира нормално човешката дихателна система, на всеки задържан дъх, трябва да се вдишва минимум 5 пъти. Тогава трениран организъм би могъл да издържи до 4 минути под вода. Ако не си осигури поне 5 вдишвания, човек получава хипервентилация. А Карапетян няма време за губене, вдишва по по-малко, за да се гмурка по-често. Прави го до тоталното си изтощение и успява да извади 36 души! А 9 успяват да изплуват сами, след като Шаварш счупва стъклото на автобуса, при което наранява сериозно краката си. След тотално изтощение и загуба на кръв губи съзнание. Откаран е в болница и развива двустранна бронхопневмония, месец и половина е лекуван с 40-градусова температура и инфекции от мръсните води, влезли в тялото му след счупване на стъклото. За спорт вече било немислимо…

След усилени тренировки (дори нощем!) успява въпреки всичко да постави още един рекорд – 11-я си световен рекорд, който остава последен за него – по подводно плуване с акваланг на дистанция 400 метра – 3 минути 6,2 секунди. Това му коства изключително изтощение – стигайки финала едва си взима въздух, трудно издържа болките в гърдите и само прошепва на брат си: „Лекичко и бавничко ме заведи сега направо при лекаря, защото ми е ама много зле…“

След това не му позволяват да се състезава професионално.

Карапетян се пробва като треньор, но не му се получава и се хваща на работа във фабрика. По-късно успява да се премести със семейството си от Армения в САЩ, където също не знаят за неговите геройства. На американска земя обаче му провървява и през 1993 г. спортната легенда се установява в Москва с достатъчно добър капитал, за да стартира собствен бизнес. В момента Шаварш Карпетян е успешен бизнесмен. През 2013 г. е избран в щафетата с олимпийския огън за игрите в Сочи. Интересното е, че огънят угасва в ръцете му и се налага да бъде запален отново.

Нарича себе си обикновен човек, който цял живот прави грешки, и като доказателство разказва следната история от ученическите си години в отговор на въпроса на журналист дали заради спортните му успехи като дете не са му пишели по-лесно високи оценки в училище:

„Не съм давал повод за снизхо­ди­телно отноше­ние, та аз се държах хулигански понякога. Спом­ням си веднъж една учи­тел­ка поиска да ме изпита на материала от предишния час. „Не съм готов за днес, може ли да ме изпи­тате утре и ще ви отго­воря и за вчера, и за днес”. „Утре си е за утре, днес ще ти пиша двойка, щом не си учил.” А аз казах, дори не знам защо ми хрумна: „Ако ми пишете двойка, ще скоча през про­зореца!” Естествено тя не повярва на момчешкия ми шантаж и ми писа двойка. Бях дал дума и съответно се изправих на пер­ваза. Стаята бе на третия етаж, но… скочих. Никой не очакваше това, и аз самият. Като съм скочил, учителката припаднала след мен. Настана всеобща врява, всички, включително и директорът, се залепиха със страх по про­зорците, а аз – наистина хулиганска детинска проява… – нарочно легнах по лице без да мърдам, за да си помислят, че съм умрял. Докато слязат долу, мен вече ме нямаше. Просто станах и се при­брах вкъщи. Бях оживял след този скок от третия етаж. Последва голям скандал! И с право. Никой обаче не искаше да се раздухва тази исто­рия, затова се наложи да сменя училището“.

Не човек! А цяла вселена! Шаварш Карапетян, поклон!

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да владеем аудиторията

„На живо“ – силата на личната изповед