in

Добрите примери: Историята на гениалния Виктор Франкъл

Той разработва собствено психотерапевтично учение, което още през 1926 г. обозначава с понятието логотерапия. Logos, според личното предпочитание на гениалния Виктор Франкъл, се използва в значението на „дух“. Духът е оновно измерение на човешкото, което в най-голяма степен вълнува човека и лекаря Виктор Франкъл, и от което тръгва различието между хуманната и ветеринарната медицина.

Негови са думите: „Животът никога не става непоносим заради обстоятелствата, а само от липсата на смисъл и цел“. Австрийският психолог и философ, основоположник на лекуването чрез откриване на смисъл, стига до идеята, че търсенето и намирането на смисъл зависят от нас самите, а не само от обстоятелствата. У нас са добре познати книгите му – „Лекарят и душата“, „Воля за смисъл“, „Човекът в търсене на смисъл“ и др. Логотерапията му се превръща в един от най-силните комуникатори на темата за смисъла на живота във втората половина на 20 век.

Историята на Виктор Франкъл

Виктор оцелява след 3 години в четири концлагера. „Затова знам, че човек е свободен да се издигне над всички условности и да се противопостави дори на най-тежките и най-сурови условия и обстоятелства, да им се опълчи, благодарение на онова, което аз наричам упорство на духа“, убеден е той.

За мен Франкъл е терапевт на модерната култура и съвременния индивид, защото твърди, че най-дълбокият мотив на човека е волята му за смисъл. Човекът може да понесе всичко и всяко „как“, ако знае защо, в името на какво трябва да го понесе. Ако животът няма смисъл, депресията е неизбежна.

„Човекът, който страда от екзистенциална фрустрация не знае с какво да запълни свободното си време, своя екзистенциален вакуум. Както е казал Шопенхауер – човечеството е обречено да се колебае между две крайности – нужда и скука. Днес и на нас, невролозите, скуката ни отваря повeче работа, отколкото нуждата“, отбелязва Виктор Франкъл още през далечната 1959 г. Тогава австрийският невролог и психиатър стига до извода, че съвременният човек страда не само от загуба на инстинкти, прогресираща с голяма скорост, но и от загуба на традиции, в която се крие една от причините за тревогите и страховете. А последствията от тези загуби приемат формата на вътрешна пустота и безсъдържателност, на усещане, че смисълът и съдържанието на живота са безвъзвратно изгубени.

Именно Франкъл е този, който дефинира депресията като страдание без смисъл. Страдание, което може да доведе до самоубийство. Убеден е, че терапията и превенцията на самоубийството е възстановяване на идеята за смисъл. И на идеята, че има универсален смисъл и именно в него е вграден животът.

Затова е важно да възпитаваме децата не към самореализация, в контекста на нарцистичната перспектива, а в това да умеят да откриват ценности, на които да се посветят.

Тежки загуби

Лагерническият живот на Франкъл приключва на 27 април 1945 година, когато е освободен от американски войски. Той се прибира през август във Виена и в рамките на няколко дни научава за смъртта на съпругата си, майка си и брат си.

Две години по-късно продължава живота си. Жени се за Елеонора Катерина Швинд. Двамата имат дъщеря – Габриеле. Дълги години той е професор по неврология и психиатрия във Виенския университет, но заема професура в Харвард и в университетите в Далас и в Питсбърг. Американският международен университет в Калифорния създава за него професура по логотерапия.

Удостоен е с 27 почетни докторски титли от университети от цял свят. Неговите 31 книги са преведени на 34 езика. Само от американското издание на „Човекът в търсене на смисъла“ са продадени над 9 милиона копия. Според Библиотеката на Конгреса във Вашингтон става дума за „една от десетте книги с най-голямо влияние в Америка“. Последната си лекция Виктор Франкъл изнася на 90-годишна възраст във Виенския университет през 1995 г.

Според някои изследователи логотерапията е едновременно философски, медицински и дори религиозен конструкт. Тя е еклектична не само в психотерапевтичен смисъл, но и като културен феномен. Лечението чрез смисъл успешно буди интереса както на специалистите в областта на приложната психотерапия, така и на изкушените във философията. Логотеорията конструира човешкото битие като отворено към света. Личността съществува, не за да задоволява нагони или потребности, не за да оцелява, а – за да се справя със задачите, които животът налага и така да обезпечава смислово житейския си път.

Цитати:

„Всяка епоха има своя колективна невроза и всяка епоха се нуждае от своя собствена психотерапия, за да се справи с нея“.

„Смисълът на живота винаги се променя, но никога не престава да съществува“.

„Една от особеностите на човека е, че може да живее само като гледа в бъдещето“.

„От истинско значение е не какво ние очакваме от живота, а какво животът очаква от нас“.

„Ненормалната реакция при ненормални обстоятелства е нормално поведение“.

„Щастието трябва да дойде, както и успехът: трябва да ги оставите да се случат, без да мислите за тях“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нанасяне на фон дьо тен

Как да нанасяте кремообразен фон дьо тен

stranger things

Какво да очакваме от сезон 4 на „Stranger Things“?