in

ДНК – какво е общото между човека и дъждовния червей

днк

Всеки човек споделя 99% от ДНК с всеки друг човек. Обаче има 1%, който е различен и уникален за всеки индивид. През 1994 година Алек Джефрис е отличен с рицарско звание заради важното си откритие – технология, която позволила да се направи ДНК профил, или казано по друг начин, да се определи на кого точно принадлежи определен генетичен материал. Откритието за ДНК профила дало тласък освен на генетиката и информатиката, и на криминалистиката.

Откритията на Джефрис

Ако свържете всички ДНК молекули от тялото си в една непрекъсната нишка, тя ще стигне от Земята до Слънцето и обратно 600 пъти. Родителите и децата споделят 99,5% ДНК. Това успява да открие Алек Джефрис. Човекът и шимпанзето споделят 98% ДНК. Ако пишете със скорост 60 думи в минута по шест часа на ден, ще ви отнеме около 50 години да изпишете човешкия геном.

Мутации

ДНК молекулата е нестабилна молекула. Около хиляда пъти на ден с нея се случва нещо, което предизвиква грешки. Това означава, че всеки от нас носи мутации. Някои мутации са безвредни, други могат да причинят заболявания, например рак, а трети могат да се окажат полезни. Има множество защитни механизми, които поправят грешките, но някои остават непоправени.

Какво е общото между човека и дъждовния червей?

Учени са установили, че от бъзгръбначните животни генетично най-близък до нас е дъждовният червей. Имаме повече общо с него, отколкото с паяка или октопода. Хората споделят около 40-50% обща ДНК със зелето, банана и други.

Кой открива ДНК?

ДНК е открита през 1869 г. от Фридрих Мишнер. Въпреки откритието учените не били наясно, че това е генетичният материал в клетките чак до 1943 г. Преди това те са смятали, че белтъците са носители на генетичната информация.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Време е за пролетно почистване на гардероба

Нюйоркски чийзкейк

Класически Нюйоркски чийзкейк