in

Димитровден е – зимата започва!

На 26 октомври честваме паметта на Свети Димитър Солунски. Той е роден през III век в Солун и става градоначалник след смъртта на баща си. Като градоначалник на Солун, Димитър открито проповядва християнската вяра, от което император Галерий не е доволен. Той го хвърля в тъмницата, където по-късно е убит по време на молитва.

Християнската църква го провъзгласява за мъченик и светец, а жителите на Солун го определят като покровител на града.

Според народните вярвания, Свети Димитър е брат близнак на Свети Георги. Двамата братя се разделят и тръгват в различни посоки. Свети Георги казва на брат си, че ако види от стряха кръв да капе, значи е умрял. След време Димитър видял капеща кръв от стряха и отишъл по земите на брат си. Там той видял ламята, изяла Свети Георги, която му дала душата му. Двамата яхнали конете си и тръгнали към небесата.

Свети Георги и Свети Димитър си разделили годината по братски – за единия лятото, а за другия зимата. Затова се счита, че на Димитровден идва зимата.

На 26 октомври имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Димка, Димчо, Димитрия, Дима, Митко, Димана, Диан, Диян, Драган, Драго и други.

Има много традиции и обичаи, свързани с Димитровден. Важно е кой ще бъде човекът, който първи ще прекрачи прага на дома ви. Ако е добър и заможен човек, годината ще е добра и изобилна. Вярва се, че ако луната е пълна на Димитровден, кошерите ще бъдат пълни с мед, а кошарите – с агънца.

След Димитровден започват т.н. „миши празници“. Жените не трябва да шият или плетат, а мъжете не трябва да загребват жито от хамбара или да ронят царевица. Мъжете замазват с кал хамбара и ъглите на къщата, за да „замажат очите на мишките“.

Иманярите вярват, че на Димитровден небето се отваря и заровените жълтици проблясват със синя светлина.

На празничната трапеза трябва да има курбан от овче месо, гювеч, яхния от пиле, печени ябълки, питка, тиква.

По стар обичай на имен ден се ходи неканен, а на имениците се носят бели цветя, завързани с червен конец, за здраве.

Днешният ден също е професионален празник на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.

26 октомври е и ден на няколко български града – Сливен, Айтос, Видин, Радомир и Болярово.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Даниел“ – ужасяващите измерения на трагедията в Сирия

Завръщането на „Клюкарката“