in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха

Джаки Кенеди – историята на жената, феята, майката, първата дама

Джаки Кенеди
Снимки: jackie.kennedy/instagram

Джаки Кенеди или Жаклин Кенеди Онасис! Тази голяма жена напуска света ни на 19 май 1994 г. Тя е първа дама на САЩ от 1961 до 1963 г., когато е убит съпругът ѝ Джон Кенеди. За това време се превръща в една от най-обичаните първи дами. Джаки впечатлява със стил, дизайнерски тоалети и поведение. След смъртта на съпруга си, се омъжва за гръцкия милионер Аристотел Онасис, но губи и него.

През януари 1994 г. тя е диагностицирана с лимфома, тип раково заболяване. Джаки губи битката с болестта и почива на 19 май същата година „заобиколена от приятели и роднини, книгите, хората и нещата, които обичаше. Тя го направи по нейния си начин, при нейните условия и ние всички сме щастливи и доволни от това“, казва тогава нейният син Джон Ф. Кенеди младши.

Но Джаки мислеше и друго:

„Има два типа жени: такива, които искат сила в живота и такива, които искат сила в леглотo“.

„Аз съм жена преди всичко друго“.

„Първия път се омъжваш по любов, втория заради пари, а третия заради компанията“.

„Човек не трябва да позволява да бъде надвит от тъгата“.

„Искам да живея живота си, а не да пиша за него“.

„Има много малки начини да покажете света на детето си. Любовта към книгите е най-добрият“.

„Не мисля, че има много мъже, които са верни на съпругите си“.

„Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение“.

„Въпреки че хората могат да са известни, те таят в сърцата си емоциите на обикновения човек за моментите, които са най-важни: раждане, брак и смърт“.

Сватбата:

Американският президент Джон Кенеди и съпругата му Жаклин слючват брак на 12 септември 1953 г. в Нюпорт, Род Айланд. На сватбата присъстват около 2000 души. Жаклин Бувие се запознава с младия конгресмен и сенатор Джон Кенеди на официална вечеря през 1952 г., но по това време младата жена е сгодена за друг. След разтрогването на годежа, тя и бъдещият президент могат да изживеят любовта си. В едно интервю молят Джон Кенеди да опише накратко съпругата си и той я нарича „фея“.

През януари 1960 г. сенаторът Джон обявява, че ще се кандидатира за президент, започва да работи дълги часове и да обикаля страната. Джаки го подкрепя и участва активно в кампанията. По това време тя научава, че е бременна. На 8 ноември 1960 г. Джон печели изборите с незначителна преднина пред Ричард Никсън. Две седмици по-късно се ражда Джон Ф. Кенеди-младши. Дъщеря им Каролин е родена на 27 ноември 1957 г. Когато съпругът ѝ полага клетва за президент, Джаки все още е неукрепнала сред раждането, но започва да изпълнява функциите си на първа дама. Тя обича да дава интервюта и да бъде фотографирана, но се опитва да държи децата далеч от пресата.

Президентската двойка има още две деца, които умират в различни години, при раждането си.

Жаклин Кенеди изпълнява предано задълженията си на първа дама – подкрепя множество артистични прояви и превръща Белия дом в музей на американската история и култура. Изисканата дама не спира да пътува по света както със съпруга си, така и сама. Благодарение на богатата си култура и познаването на няколко езика, тя създава много и важни контакти. В Париж Джаки е толкова добре приета, че дори Джон определя себе си като „Президентът, който придружава Джаки Кенеди“.

На 22 ноември 1963 година Джон Кенеди е застрелян в Далас пред очите на съпругата си и на хиляди граждани, излезли да го посрещнат. В ковчега с тялото на съпруга си тя поставя венчалния си пръстен, който все пак ѝ връщат, преди да го погребат.

Ранни години

Бащата на Жаклин Кенеди, брокерът Джон Бувие, напуснал семейството си, когато бъдещата Първа дама е едва на 11 години. Жаклин завършва частно училище, после елитен колеж, след това постъпва в Сорбоната, но я напуска. Като се връща в родината, взима диплома от университета Джордж Вашингтон. Специалността ѝ е френска литература.

След като се дипломира, Жаклин заминава със сестра си във Франция, където написва единствената си книга „Едно странно лято“. Издадена значително по-късно, в тази книга има доста авторски рисунки. Преди да стане Първа дама на Америка, Жаклин Бувие е работила като журналистка в престижния Washington Times Herald.

Аристотел Онасис

На 20 октомври 1968 г. Жаклин Кенеди сключва брак с милионера Аристотел Онасис, гръцки бизнесмен. Четири месеца преди това братът на Джон Кенеди, сенаторът Робърт Кенеди (Боби), е убит в Лос Анджелис. В този момент от живота си Джаки счита, че семейство Кенеди са преследвани и че тя и децата ѝ трябва да напуснат страната. Бракът с Онасис ѝ позволява да направи това, а неговите пари могат да осигурят на всички охолно и спокойно съществуване, докато нейното име и известност могат да осигурят на Аристотел обществено положение.

Преди женитбата си Аристотел дълго време поддържа любовна връзка с Мария Калас, световноизвестната оперна певица. Предполага се, че Онасис изоставя Калас, за да се ожени за Джаки, но личната ѝ секретарка твърди в книгата си, че двамата продължават да се срещат тайно в Париж.

Бракът се оказва не много успешен. Новото семейство много рядко е заедно. Появява се напрежение между дъщерята на Онасис от предишен брак, Кристина, и Жаклин, защото всяка от тях вижда в лицето на другата съперница за наследството. Когато Аристотел Онасис умира, Джаки е в Ню Йорк с децата си. Кристина ѝ предлага 26 милиона долара, които тя приема и се отказва да предявява претенции към останалото наследство.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Сън

Как липсата на сън се отразява на кожата

Джеймс Бонд

Кой ще бъде следващият Джеймс Бонд?