in

Детокс – защо е важно да го правим

През последните години детоксикацията е популярен термин, но всъщност за този процес се говори още от 20-те години на миналия век. Най-просто казано, детоксикацията представлява прочистването на тялото от токсините. Забързаното ежедневие, което имаме, води до консумиране на некачествена храна, липса на физическа активност и прекалено високи нива на стрес. За да поддържаме здравето си и да се чувстваме добре, трябва да освобождаваме организма си от всички вредни вещества, които се натрупват.

Начинът, по който се храним, може да бъде пагубен за организма. Консумираме твърде много преработена храна, зеленчуците и плодовете са пълни с нитрати, а в местото се инжектират различни вещества, които са вредни за здравето ни. Освен това диетата ни не съдържа достатъчно фибри, витамини и минерали и често прибягваме към т.н. „бърза храна“. Дори ежедневието ни да не позволява да променим значително хранителните си навици, има нещо, което можем да направим – да детоксикираме тялото си редовно, за да намалим вредните ефекти от храната, която ядем.

Храната не е единственият проблем. Токсините се натрупват в тялото и от други източници- водата, която пием, замърсената околна среда, в която живеем. Козметичните продукти и продуктите за хигиена също причиняват натрупване на токсини, както и стресът и негативните мисли.

Накратко казано, всичко около нас е пълно с токсини и вредни вещества. Човешкото тяло е устроено така, че да се прочиства само от токсините. Има органи и системи, които се грижат за това. Човешкото тяло се детоксикира чрез лимфната система, кръвта, дробовете, бъбреците, отделителната система и други. Тъй като нивата на токсините са твърде високи, трябва понякога да помагаме на тялото си в борбата с токсините.

Защо детоксът е толкова важен? 

Прочиства тялото от токсини 

Както вече споменахме, има много фактори, които водят до натрупване на токсини в тялото, а това от своя страна води до нарушаване на работата на храносмилателната система. При недобре работеща храносмилателна система, цялото тяло страда.

Детоксът ни прави по-енергични

Когато тялото е пълно с токсини, ние се чувстваме изморени и нямаме енергия. Детоксът „освежава“ органите, което води до цялостно освежаване на организма. Ще се чувствате по-енергични и ще имате повече сила, ако детоксикирате тялото си редовно.

Детоксът може да подобри менталното здраве 

Може да ви звучи странно, че токсините в тялото се отразяват на менталното здраве, но това е факт. Детоксът ще освежи и ума ви, освен тялото, и ще се чувствате много по-спокойни след това.

Ще се отървете от желанието за консумиране на нездравословна храна

При процеса  на детоксикация не се консумират вредни храни, захари и т.н., което води до намаляване на желанието за консумиране на такава храна.

Детоксикацията помага за сваляне на излишните килограми

Затлъстяването е един от основните проблеми на 21-ви век. Причините за затлъстяването са консумирането на нездравословна храна и липсата на физическа активност. Когато се отървете от токсините в тялото си, ще се отървете и от няколко излишни килограма.

Ще имате по-красива и чиста кожа

Кожата ни е много чувствителна, но често го забравяме. Това е единственият орган, който непрестанно е изложен на замърсявания. Поради тази причина в кожата ни се натрупват много токсини и трябва да я детоксикираме редовно. Ще се отървете от мазната кожа и различни пробеми, като акне, а кожата ви ще стане чиста и сияйна.

Детоксът е като „рестарт“ на тялото и ума

Всеки има нужда понякога да обръща внимание на себе си. Период на качествена почивка, консумиране на лека и свежа храна и спокойствие ще се отрази много добре на цялото ви тяло. Ще се чувствате по-добре както физически, така и психически и емоционално.

Детоксът стимулира естествения процес на детоксикация на тялото

Както вече споменахме, тялото има способността само да се детоксикира, но заради нездравословните ни навици, ние нарушаваме този процес. Изхвърлянето на натрупаните токсини ще доведе до задвижване на естествения процес на детоксикация на тялото.

Как да направите детокс на тялото си?

Има няколко неща, които можете да направите, за да отървете тялото си от токсините. Най-добрият вариант е да комбинирате всички стъпки:

Ограничете консумацията на алкохол

Близо 90% от алкохола се метаболизира в черния дроб. Чернодробните ензими метаболизират алкохола до ацеталдехид. Черният дроб възприема ацеталдехид като токсин и го превръща в ацетат, който по-късно се изхвърля от тялото. Малките количества алкохол могат да бъдат дори полезни, но редовната консумация на големи количества алкохол вреди на тялото ви. За да детоксикирате организма си, спрете консумацията на алкохол за известно време.

Фокусирайте се върху качествения сън

Качественият сън е от голямо значение за цялостното здраве на организма. Сънят осигурява възстановяване на организма и подпомага нормалното протичане на всички процеси в тялото, включително и естествената детоксикация. Фокусирайте се върху получаването на качествен сън, за да подпомогнете естествената детоксикация на организма.

Пийте повече вода

Водата прави много повече от това да утолява жаждата. Тя регулира телесната температура, смазва ставите, подпомага храносмилането и усвояването на хранителни вещества и детоксикира организма, като премахва токсините. Водата изкарва вредните вещества от тялото чрез уринирането и изпотяването, така че добрата хидратация е важна при детокс.

Намалете консумацията на преработени храни 

Консумирането на преработени храни, газирани и подсладени напитки и сладки храни води до заболявания (като диабет, затлъстяване, мастен черен дроб и други), които пречат на естественото детоксикиране на тялото.

Яжте храни, богати на антиоксиданти

Диетата, богата на антиоксиданти, помага на тялото ви да се бори с оксидативния стрес, причинен от излишните свободни радикали и други токсини. Консумирането на храни, богати на антиоксиданти, ще подпомогне детоксикацията на тялото. Такива храни са плодовете, зеленчуците, ядките, кафето, зеленият чай и други.

Бъдете физически активни

Физическата активност е едно от най-важните неща за здраво тяло. Редовното спортуване ни предпазва от различни заболявания и подпомага естествения процес на детоксикация на тялото.

Loading

  • Детоксикирате ли организма си редовно?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 билки за намаляване на стреса и безпокойството

Историята на Ралф Лорън – от бедно момче до милиардер