in

Две кралици на една сцена: Цветана Манева и Теодора Духовникова в хотел на тъгата

Те са харизматични. Талантът им не подлежи на съмнение! Те са вселени от смисъл, послания. Те са кралиците на театъра, Цветана Манева и Теодора Духовникова!

Казват, че душата на човека е като хотел – понякога собственикът е един през целия ти живот, а друг път се сменят по няколко. Може да се случи така, че някой да резервира сърцето ти, пристигайки в безименна и безлунна нощ, за да остане, или да си тръгне на сутринта, оставяйки мръсни отпечатъци, разбити стени и откраднати спомени… Един такъв одушевен хотел, вместилище на необикновени истории, биографии, събития и съдби, ще срещне двете изключителни актриси на сцената на Народния театър в постановката „Тъгата на кралиците“.

Новата пиеса от Яна Борисова, чиято премиера се очаква на 9 и 10 март 2022 г. на Камерна сцена, ще открие не само сценичния живот на 2022 година в Народния театър, но ще продължи и своеобразния български сезон на театъра. Режисьор на спектакъла, чиито репетиции започнаха вече, е Стилиян Петров, който преди години постави пиесата на Израел Хоровиц „Моята прекрасна лейди“.

В „Тъгата на кралиците“ Яна Борисова продължава да следва разпознаваемата си творческа линия и да разгръща драматургичния си свят, в който „Тихи, невидими хора“ разговарят с „Господин Нощ“ и от взаимопроникващото им общуване ни става „Приятно страшно“ и вълнуващо. Срещата на кралиците Теодора Духовникова и Цветана Манева е в хотела, който диша заедно с диханията на героините и музиката на Лима, пианист, дал обет за мълчание след непосилието да понесе едно нещастие (Милен Кукошаров).

Пиесата говори на красив, странен и поетичен език за стоицизма, екзистенциалната тъга и търпеливия път на човеците един към друг, разказва невъзможните раздели, но без сантимент и мелодрама. Героините на Цветана Манева и Теодора Духовникова претворяват жени, които умело рисуват същността на съвременния човек.

Сценографията и костюмите са на Никола Тороманов, музиката – на Милен Кукошаров. Драматург е Мирела Иванова, помощник-режисьор – Ирина Иванова, а фотограф – Божидар Марков.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да бъдем успешни в живота

Снимки: Уикипедия

190 години от рождението на литературния „баща“ на Алиса