in

Да победим пролетната умора!

пролетна умора

Е, отново е февруари и въпреки якетата и мразовитото време сутрин, започваме да се усещаме някак емоционално устремени към пролетта и готови да се „хванем за зелено“. В същото време обаче сякаш енергията ни е изчерпана, а всичките ни живителни сили – изсмукани от дългата, мрачна зима… Настроението ни, естествено, се колебае между крайности: радваме се на все по-честото слънце, но бързо изпадаме в меланхолия, когато термометрите тръгнат надолу. Залежаването през зимните месеци, нерационалното хранене и недостигът на ключови витамини, ни карат да се чувстваме някак хронично отпаднали – състояние, добило популярност като „пролетна умора“.

Няма, разбира се, някаква универсална панацея за нейното светкавично преодоляване (и не бих споменала тук хранителните добавки, които ползвам), но все пак съществуват няколко адекватни начина да борим тази изнервяща отпадналост.

Първо, разбира се, храната! Отдавна вече сме се убедили в максимата, че „човек е това, което яде“ и е съвсем логично да си набавим храни, които ще вдигнат енергийния ни тонус. Сред тях на челно място се нареждат тези, богати на вещества с антиоксидантно действие (витамини C и Е, каротени, цинк и т.н.), което – просто казано – значи много плодове и зеленчуци! Да, подобен съвет звучи като изтъркано клише, но ако включите повече естествени продукти в дневния си хранителен режим, сами ще се убедите в ефикасността му.

Киселото мляко е също изключително ценно в този период от годината (както и във всеки друг, разбира се.) Освен, че съдържа ценни белтъци, живите млечни бактерии в него подпомагат сериозно имунната защитна бариера на червата.

Не по-маловажни откъм качествени белтъци са и рибата (с нея никога не може да прекалите), яйцата, бобовите храни и ядките. Всъщност ядките са абсолютни енергийни депа, до които винаги може да прибегнете, но все пак внимавайте да не прекалите заради високата им калоричност. Няколко бадема като втора закуска обаче са чудесно „презареждане“ на организма! Както и тайната за красота на известни с добрата си форма дами.

От друга страна, „празните“ калории от захар и алкохол не повишават общото ви енергийно ниво, колкото и в първия момент да усещате прилив на сили – той е доказано илюзорен, изчезва бързо и не може да се сравни с енергията, която ще си осигурите от една ябълка например или прясно изцеден сок от цитруси.

Колкото и странно да звучи, именно когато изпитвате пролетна умора, е особено важно да увеличите физическата си активност! Всъщност движението ни презарежда по уникален начин, а разходките сред природата, на естествена слънчева светлина, попълват и липсите на витамин Д в организма ни.

Ако вземете всички нужни гореспоменати мерки, но все още усещате силна пролетна умора, вероятно няма да минете без хранителни добавки (както и авторът на този текст) и/или „коктейли“ от витамини. Излишно е да ви казвам, че в случая от огромно значение е качеството и марката: по-добре изобщо не купувайте такъв продукт, ако не може да си позволите нещо наистина добро и изпитано. (Всякакви фалшиви добавки и витамини редовно наводняват пазара.)

И накрая нещо, което често пренебрегваме: няма как да се чувстваме енергични през деня, ако не се радваме на качествен сън нощем! Тъй че наистина е от значение да си осигурите спешно такъв, въдворявайки тишина и спокойствие вкъщи. В крайна сметка, всички имат нужда от вашата най-добра версия, а тя трябва да е свежа и отпочинала, нали?

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ницше

Саломе – жената, разбила сърцето на Ницше

Майка и бебе

5 неща, които не бива да правите пред бебето си