in

„Да обичаш Наполеон“ – какво не знаем за френския император

Да обичаш Напоолеон

В момента, в който научих, че младият Наполеон Бонапарт се е опитал да напише книга за любов и предателство, се заклех да я довърша вместо него. Така американската писателка Маргарет Роденбърг започва приключение, чийто резултат е забележителният роман „Да обичаш Наполеон“. Сюжетът, изграден върху задълбочени исторически факти, разкрива непозната перспектива към един от най-значимите и противоречиви владетели в историята на Европа.

Власт, интриги, изкушения и предателства съпътстват френския император из страниците. Покорил Стария континент, превърнал се в страшилището на Европа, в последните години от живота си Наполеон е заточен на малкия, окупиран от англичаните остров Света Елена. Придружен от малък антураж, на когото не може да има доверие, застаряващият Бонапарт посвещава времето си в планове за бягство, копнеж по отнетия си син, довършването на започнатия в младостта си роман и компанията на своята последна любовница, Албин.

Преплитат се съдбата на великия владетел в последните години от изгнанието му с ретроспективно изградения образ на младия Наполеон, запътил се да завладее света и междувременно срещнал първите трепети и разочарования на любовта. Сюжетната нишка е изкусно изтъкана върху личната история на една своенравна и невярна жена – Албин дьо Монтолон – противоречива личност със съмнителен морал, но и борбена жена, изпитала ужасите на Революцията.

Повечето персонажи в романа са основани върху действителни исторически личности и това прави тяхното присъствие изключително плътно и автентично. За мен книгата е и послание, свързано с най-човешките ни емоции – състрадание не само към най-малките, но и към най-силните сред нас.

Как Маргарет Роденберг пропътува 30 000 мили заради романа си

Страстта на Маргарет Роденберг към френската история се заражда по време на престоя на семейството ѝ във Франция през юношеските ѝ години. Страстна пътешественичка, посетила над шейсет страни по света, тя е пропътувала повече от 30 000 мили, за да проведе „наполеоновите“ си изследвания, включително до остров Света Елена в отдалечения Южен Атлантик, където се развива по-голямата част от действието на „Да обичаш Наполеон“. Роденбърг е и директор на Наполеоновото историческо дружество, организация с нестопанска цел, която популяризира познанията за епохата на Наполеон.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Огретен карфиол

Огретен от карфиол

Жена кожа средна възраст

6 начина, по които лицето се променя с възрастта