in

„Да обичаш Наполеон“ – какво не знаем за френския император

Да обичаш Напоолеон

В момента, в който научих, че младият Наполеон Бонапарт се е опитал да напише книга за любов и предателство, се заклех да я довърша вместо него. Така американската писателка Маргарет Роденбърг започва приключение, чийто резултат е забележителният роман „Да обичаш Наполеон“. Сюжетът, изграден върху задълбочени исторически факти, разкрива непозната перспектива към един от най-значимите и противоречиви владетели в историята на Европа.

Власт, интриги, изкушения и предателства съпътстват френския император из страниците. Покорил Стария континент, превърнал се в страшилището на Европа, в последните години от живота си Наполеон е заточен на малкия, окупиран от англичаните остров Света Елена. Придружен от малък антураж, на когото не може да има доверие, застаряващият Бонапарт посвещава времето си в планове за бягство, копнеж по отнетия си син, довършването на започнатия в младостта си роман и компанията на своята последна любовница, Албин.

Преплитат се съдбата на великия владетел в последните години от изгнанието му с ретроспективно изградения образ на младия Наполеон, запътил се да завладее света и междувременно срещнал първите трепети и разочарования на любовта. Сюжетната нишка е изкусно изтъкана върху личната история на една своенравна и невярна жена – Албин дьо Монтолон – противоречива личност със съмнителен морал, но и борбена жена, изпитала ужасите на Революцията.

Повечето персонажи в романа са основани върху действителни исторически личности и това прави тяхното присъствие изключително плътно и автентично. За мен книгата е и послание, свързано с най-човешките ни емоции – състрадание не само към най-малките, но и към най-силните сред нас.

Как Маргарет Роденберг пропътува 30 000 мили заради романа си

Страстта на Маргарет Роденберг към френската история се заражда по време на престоя на семейството ѝ във Франция през юношеските ѝ години. Страстна пътешественичка, посетила над шейсет страни по света, тя е пропътувала повече от 30 000 мили, за да проведе „наполеоновите“ си изследвания, включително до остров Света Елена в отдалечения Южен Атлантик, където се развива по-голямата част от действието на „Да обичаш Наполеон“. Роденбърг е и директор на Наполеоновото историческо дружество, организация с нестопанска цел, която популяризира познанията за епохата на Наполеон.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Огретен карфиол

Огретен от карфиол

Жена кожа средна възраст

6 начина, по които лицето се променя с възрастта