in

ЛюбовЛюбов

Гръцката класика: меломакарона с мед и орехи

меломакарона

Това вероятно са най-популярните гръцки сладки, които със сигурност присъстват във всеки дом по време на зимните празници, но далеч не изчезват от трапезите и след това. Всъщност, меломакарона може да откриете целогодишно из гръцките сладкарници, а заради меда в рецептата („мели“ означава именно мед) сладките се запазват със седмици, та дори и с месеци, стига да ги държите в буркани или кутии.

Несравним е ароматът на канела и портокалова кора, който обгръща дома ви, докато приготвяте меломакарона, а климатът напоследък някак предразполага към подобни все още зимни излишества… В крайна сметка, на фона на студеното време и смразяващите новинарски емисии, човек може и трябва да си създава собствен оазис на настроние, вкус, аромат, топлина.

Класическите гръцки сладки меломакарона вървят просто чудесно с чай и кафе, а добрата новина е, че да ги приготвите далеч не е трудно! Всъщност, нужен ви е около един час, за да спретнете истинско кулинарно пиршество за фамилията. Ето как:

Необходими продукти:

  • 250 мл. зехтин
  • 150 мл. слънчогледово олио
  • 150 мл. прясно изтискан сок от портокал
  • 80 гр. захар
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • Настърганата кора на 1 едър портокал
  • 1 ч.л. канела
  • 800 гр. брашно
  • ½ чаена чаша орехи

За сиропа:

  • 250 гр. захар
  • 250 мл. вода
  • 150 мл. мед
  • 1-2 пръчки канела (спрямо предпочитанията ви)
  • Настърганата кора на 1 едър портокал

     За декорацията:

  • ½ чаена чаша смлени орехи
  • 1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Смесваме олиото и зехтина в дълбока купа. Слагаме лъжичката сода бикарбонат в чашата с изцедения портокалов сок и разбъркваме да шупне, след което изсипваме в голямата купа. Прибавяме фино настърганата портокалова кора, захарта, канелата, а после и брашното.

От полученото тесто оформяме традиционните елипси, като във всяка сърцевина слагаме орехи. Нареждаме елипсите в тава с хартия за печене.

Слагаме тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем около 25 минути.

Изваждаме сладките и ги оставяме да се охладят, а междувременно приготвяме сиропа. В тенджерка наливаме водата, слагаме канелените пръчки, захарта и портокаловата кора. Когато сместа кипне, варим още 2 минути. Дръпваме тенджерката от котлона и бавно добавяме меда.

На този етап вече ви е нужна решетъчна лъжица – с нейна помощ потапяме всяка меломакарона за половин минута в сиропа, след което я поръсваме с канела и смлени орехи.

Честито, справихте се с една истинска кулинарна традиция от съседна Елада!

Loading

  • Опитвали ли сте меломакарона?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Бутон изключване

Възможно ли е интернетът да бъде „изключен“?

Жажда

„Жажда“ – за живота между сенките