in

ЛюбовЛюбов

Гръцката класика: меломакарона с мед и орехи

меломакарона

Това вероятно са най-популярните гръцки сладки, които със сигурност присъстват във всеки дом по време на зимните празници, но далеч не изчезват от трапезите и след това. Всъщност, меломакарона може да откриете целогодишно из гръцките сладкарници, а заради меда в рецептата („мели“ означава именно мед) сладките се запазват със седмици, та дори и с месеци, стига да ги държите в буркани или кутии.

Несравним е ароматът на канела и портокалова кора, който обгръща дома ви, докато приготвяте меломакарона, а климатът напоследък някак предразполага към подобни все още зимни излишества… В крайна сметка, на фона на студеното време и смразяващите новинарски емисии, човек може и трябва да си създава собствен оазис на настроние, вкус, аромат, топлина.

Класическите гръцки сладки меломакарона вървят просто чудесно с чай и кафе, а добрата новина е, че да ги приготвите далеч не е трудно! Всъщност, нужен ви е около един час, за да спретнете истинско кулинарно пиршество за фамилията. Ето как:

Необходими продукти:

  • 250 мл. зехтин
  • 150 мл. слънчогледово олио
  • 150 мл. прясно изтискан сок от портокал
  • 80 гр. захар
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • Настърганата кора на 1 едър портокал
  • 1 ч.л. канела
  • 800 гр. брашно
  • ½ чаена чаша орехи

За сиропа:

  • 250 гр. захар
  • 250 мл. вода
  • 150 мл. мед
  • 1-2 пръчки канела (спрямо предпочитанията ви)
  • Настърганата кора на 1 едър портокал

     За декорацията:

  • ½ чаена чаша смлени орехи
  • 1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Смесваме олиото и зехтина в дълбока купа. Слагаме лъжичката сода бикарбонат в чашата с изцедения портокалов сок и разбъркваме да шупне, след което изсипваме в голямата купа. Прибавяме фино настърганата портокалова кора, захарта, канелата, а после и брашното.

От полученото тесто оформяме традиционните елипси, като във всяка сърцевина слагаме орехи. Нареждаме елипсите в тава с хартия за печене.

Слагаме тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем около 25 минути.

Изваждаме сладките и ги оставяме да се охладят, а междувременно приготвяме сиропа. В тенджерка наливаме водата, слагаме канелените пръчки, захарта и портокаловата кора. Когато сместа кипне, варим още 2 минути. Дръпваме тенджерката от котлона и бавно добавяме меда.

На този етап вече ви е нужна решетъчна лъжица – с нейна помощ потапяме всяка меломакарона за половин минута в сиропа, след което я поръсваме с канела и смлени орехи.

Честито, справихте се с една истинска кулинарна традиция от съседна Елада!

  • Опитвали ли сте меломакарона?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Бутон изключване

Възможно ли е интернетът да бъде „изключен“?

Жажда

„Жажда“ – за живота между сенките