in

Голямата любов на Маяковски и Татяна – как неговите цветя спасиха живота ѝ

Маяковски
Снимка: Facebook

Една от големите любови на руския поет Владимир Маяковски е Татяна Яковлева. Историята между тях се случва в Париж, където той се влюбва мигновено и безусловно във фината и изтънчена руска емигрантка. Привлечен е от интелигентността и екцентричното ѝ поведение. Не е чудно, че първоначално тя се плаши от страстта му, той е необуздан, живеещ на бързи обороти, непредсказуем, на моменти яростен, но до краен предел остава предан. Двамата започват да се срещат и да водят безкрайни разговори, но връзката им е само духовна.

От бързо пламналата и неосъществена любов на Маяковски остава стихотворението „Писмо към Татяна Яковлева“. Поетът се връща сам в Москва, сърцето на музата му остава безразлично.

Втората световна война

За изявите си в Париж Владимир Маяковски получава хонорар и го внася в банковата сметка на известна парижка фирма за цветя. С единствено условие – да носят редовно на Татяна Яковлева букет от най-прекрасните и най-необичайните цветя – хортензии, теменужки от Парма, черни лалета, орхидеи, чаени рози, астри, хризантеми. Парижката фирма стриктно спазва инструкциите на екстравагантния клиент. И оттогава, независимо от времето и сезона навън, в продължение на дни, месеци, години, на вратата на Татяна Яковлева застават куриери с неземно красиви букети и единствената фраза: „От Маяковски“.

На 14 април 1930 г. Маяковски се самоубива, а новината зашеметява Татяна. Цветята обаче продължават да пристигат. И след смъртта му, още на следващия ден, на прага ѝ се появява куриер с красив букет. Това продължава да се случва и през 40-те години на миналия век. В годините на Втората световна война Татяна оцелява именно благодарение на тях – продава на улицата разкошните букети. С парите, получени от тях, тя купува хранителни продукти – цветята я спасяват от гладна смърт.

След време съюзническите войски освобождават Париж, а Татяна Яковлева заедно с всички плаче от щастие. След това руснаците превземат Берлин, а доставката на букети продължава. Куриерите порастват пред очите ѝ, сменят се с нови, които вече знаят, че стават част от легенда. И като парола, която им осигурява пропуск към любовта, казват с усмивка: „От Маяковски“.

Прочетете още:

Алекс Пулин и Ел – любов, по-силна от смъртта

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да носим черно през лятото

Кралица Елизабет

Традицията за повтаряне на тоалети тръгва от Елизабет II, не от Кейт