in

Големите митове от Втората световна война

Въпреки че Втората световна война става все по-позната с всеки изминал ден благодарение на неуморните изследвания на историците, все още съществуват много погрешни схващания, придобили статут на „канон“ и оформящи коренно различен портрет на най-мащабния и жесток конфликт в историята.

В приносното издание „Големите митове на Втората световна война“ Жан Лопес и Оливие Виевиорка (познати у нас с друг знаков сборник: „Големите грешки на Втората световна война“) се заемат именно с развенчането на 23 мита от най-катастрофалния период на миналия век.

Много въпроси, малко отговори

Слаба ли е била наистина италианската армия? Подкрепяли ли са всички британци политиката на Чърчил? Можеха ли наистина секретните германските оръжия да променят развръзката на войната и Пърл Харбър ли е вододелът на хода на конфликта? Какво е истинското значение на Ялтенската конференция и взетите там решения?

Отговорите на всички тези въпроси – често съвсем неочаквани – опонират на повтаряните десетилетия наред пропагандни послания. Послания, които безсъмнено все още влияят на света толкова десетилетия след пълния разгром на силите на Оста.

Такива например са образът на „пустинната лисица“ Ромел или мита за нацистката икономика, съчетаваща мощ и ефективност, измислена от германската пропаганда до голяма степен.

Жан Лопес и Оливие Виевиорка събират екип от изтъкнати изследователи

Те правят методичен и точен преглед на всяка една от разгледаните 23 теми, като на притегателната и омайна сила на митовете и спекулациите противопоставят факти и доказателства, издържали проверката на времето.

На достъпен и разбираем език, без да изпадат в детайлни описания, те полагат усилия да изчистят историята от измислици и подвеждащи схващания и да посочат източниците, от които читателят сам може да се убеди в думите им.

Без да се стреми да бъде изчерпателно, изданието „Големите митове на Втората световна война“ осветява детайлите и оголва фактите за читателите и бъдещите поколения, от които единствено зависи грешките на миналото да не бъдат повтаряни.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

кожа

Сутрешната рутина на корейките за красива кожа

Енио Мориконе

Енио Мориконе – Моцарт на филмовата музика