in

Гергьовден е! Почитаме Свети Георги Победоносец

Свети Георги
Снимка: Instagram

Гергьовден е най-големият пролетен празник. С днешния празник започва лятната половина на стопанската година, а Свети Георги е покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата.

6-ти май е обявен за Ден на храбростта и празник на Българската армия. Той е официално учреден на 9 януари 1880 г. от княз Александър I Батенберг. Днешният ден е официален празник в България.

Българската правословна църква почита Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан.

Има много обичаи, свързани с днешния празник

Първият се случва още по изгрев слънце. Преди да пропеят петлите, хората отиват на някоя ливада, където се търкалят в утринната роса. На някои места хората ходят боси по росата, други мият лицето си с нея, трети я пият. Всичко това се прави за здраве. Вярва се, че росата на Гергьовден има лечебни сили.

Освен „къпането“ в росата, се прави и обредно къпане в реки и извори. След това се взима вода от извора и се носи вкъщи. С тази вода се замесват обредните хлябове за празника.

След обредното къпане, хората се връщат вкъщи и берат зелени растения – гергьовче, здравец, коприва и други, с които се закичват домовете, слагат се и в обора, правят се венци.

С венци се закичват и домашните животни, а зелени растения се връзват на съдовете, в които се събира мляко. Прави се обредно доене на овцата, чието агне ще бъде заклано. Обредното доене може да се направи и на овцата, излязла първа при сутрешната паша.

Повечето обичаи на днешния празник са свързани с овцете, тъй като Свети Георги е покровител на овчарите и стадата. В някои райони овчарите стрелят с пушки край стадото, за да изгонят злите духове. Разпространен е обичаят овцете от стадото да се захранят с обреден хляб, приготвен от жените, а най-разпространеният обичай, задължителен за днешния празник, е да се заколи агне.

Агнето

Обикновено се коли или първото родено през годината агне, или агнето на овцата, която излезе първа за паша на днешния ден. Агнето трябва да е мъжко и по възможност да е бяло на цвят, много рядко се заколва черно агне.

Агнето се закичва с венец, дава му се вода и се храни. В някои райони се води при свещеника, за да му прочете молитва.

С кръвта на агнето се прави кръст на челата на децата, за да бъдат здрави, и на вратата на дома. Останалaта кръв се събира в съд, който се заравя на място, на което не се стъпва.

Агнето се пече цяло, а след празника костите се хвърлят в течаща вода.

Освен агнето, на празничната трапеза има обреден хляб, прясно издоено мляко, сирене и чесън. Пеят се песни, играят се хора̀ и като цяло настроението е много приповдигнато.

Люлеенето

Един от най-интересните обичаи на Гергьовден е люлеенето. Връзва се люлка на здраво дърво, на която моми и момци, които са на възраст за женене, се люлеят и пеят песни. Люлеенето започва по изрев слънце и продължава през целия ден.

Имен ден

На днешния ден имен ден празнуват Георги, Генчо, Гергана, Гергина, Гинка, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия, Габриела, Габриел и производните им. Това е един от най-празнуваните имени дни в България, след Цветница, Ивановден, Стефановден и др.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Визия

7 любопитни факта, които визията ви разкрива за вас

Джордж Клуни на 61 – все така неотразим