in

ЕхаЕха ПлачиПлачи

Върджил Абло – топ дизайнерът на Луи Вюитон и създател на Off-White

Върджил Абло е американски моден дизайнер и предприемач. Той е креативен директор на мъжките колекции на Луи Вюитон от 2018 до 2021 и основател на луксозната италианска марка Off-White.

На 28 ноември Върджил Абло почина на 41-годишна възраст от рак. За да почетем паметта му, ще ви разкажем историята на талантливия дизайнер.

Върджил Абло е роден на 30 септември 1980 година в Рокфорд, Илинойс, в семейство на имигранти. Майка му била шивачка, а баща му управлявал фирма за боядисване. Абло се научава да шие покрай майка си.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @virgilabloh

На 18-годишна възраст Върджил става диджей, а музиката е неразделна част от живота му и след това.

През 2002 година завършва строително инженерство, а през 2006 завършва и магистърска степен по архитектура. Още докато учи, Върджил започва да се интересува от мода и изкуство. Той проектира тениски и пише за мода и дизайн в блог.

В този период от живота му, съдбата го среща с Кание Уест. Двамата са стажанти във Fendi, където се запознават и започва общият им път. По-късно работят по много проекти заедно. Уест дори кани Абло да стане креативен директор на неговата компания Donda. Абло работи и по албума на Кание Уест и Джей Зи. Докато работи с Уест, Абло продължава да се занимава и с хобито си – диджейството.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @virgilabloh

През 2012 година Абло решава да се захване със собствените си проекти и вече не работи с Кание Уест, но двамата остават близки приятели. Абло стартира първата си компания Pyrex Vision. Той купува дрехи от Ралф Лорен за 40 долара, променя дизайните им с помощта на ситопечат и ги продава за над 550 долара. Идеята на Абло била да създава дрехи, които ще привлекат вниманието на младежите и като цяло да засегне въпроса за важността на младежката култура. Година по-късно закрива Pyrex Vision, тъй като това не било търговско предприятие, а експеримент.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @virgilabloh

През 2013 година основава първата си модна къща. Off-White е марка за градска мода, предлагаща висок клас облекла. Компанията е основана в Милано, а Абло я описва като „сивата зона между черно и бяло“. Творенията на Абло са комбинация между мода и изкуство. Първата му колекция е вдъхновена от Фарнсуърт Хаус, дело на Лудвиг Мис ван дер Рое.

Талантът на Абло му помага бързо да разпространи нещата, които създава, по целия свят. Неговите дрехи стигат до Китай, Япония и САЩ. През 2014 година стартира и линия дамско облекло, която представя на Седмицата на модата в Париж.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Off-White™ (@off____white)

Off-White бързо става една от най-популярните марки в света. Върджил си партнира с шведската мебелна компания Ikea. Той създава мебели, като идеята му е да бъдат практични и със съвременен дизайн. Абло проектира за Ikea столове, маси, легла, килими, шкафове и други.

През 2017 година създава съвместна колекция с Nike, озаглавена „The Ten“. Той леко преработва и добавя по нещо от себе си към 10-те най-продавани и популярни модела обувки на Nike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @virgilabloh

На 25 март 2018 година, Върджил е назначен за креативен директор на мъжките колекции на Луи Вюитон. Това го прави първият афроамериканец, който ръководи линията за мъжко облекло на марката, както и един от малкото чернокожи дизайнери начело на голямата френска модна къща.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @virgilabloh

Абло представи първата си колекция за Луи Вюитон на Седмицата на модата през 2018. Оттогава постиженията му започват да идват едно след друго. Той създава облеклото на Серина Уилямс за US Open през 2018, в сътрудничество с Nike. Създава интересен прозрачен куфар, заедно с Rimowa. Отново си сътрудничи с Ikea, създава колекция спортни дрехи във SSENSE и много много други.

Върджил Абло създава персонализирана Off-White рокля и воал за сватбения ден на Хейли Бийбър. На воалът пише „докато смъртта ни раздели“, в типичните за Абло кавички.

Абло печели множество награди. Още през 2011 година получава първата си голяма награда (Грами) за обложката, която създава за Кание Уест.

По-късно печели наградата Urban Luxe на Британските модни награди.

През 2017 година става дизайнер на годината.

Kолекцията „The Ten“ печели наградата „Обувка на годината“ за 2017-та.

През 2018 година Абло е посочен за един от най-влиятелните хора в света от списание Time.

Върджил Абло е оставил незаличим отпечатък в света на модата и ще бъде запомнен като един от най-талантливите дизайнери на днешно време.

Loading

  • Харесвате ли бранда Off-White?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Любимата чанта на Кейт Мидълтън

Крем супа от грах с бекон и крутони