in

ЕхаЕха ЯдосанЯдосан СмяхСмях ОМГОМГ

Възможно ли е интернетът да бъде „изключен“?

Бутон изключване

В днешно време животът ни е почти изцяло обвързан с интернет. Работата на повечето хора е зависима от него, както и елементарни неща от ежедневието. Прекъсването на интернет връзката дори за няколко минути предизвиква смут, тъй като действията ни в такава ситуация са ограничени. Свиканали сме да използваме интернет почти непрестанно и животът ни изглежда немислим без него. Всъщност влиянието на интернет е по-голямо, отколкото повечето хора предполагат. Световната икономика е много зависима от него.

Във връзка с последните събития в света и нарастващото напрежение в Украйна, все по-често се замисляме какво би се случило, ако интернетът просто бъде изключен. Комуникациите на места в засегната страна вече бяха прекъснати, но какво може да се случи, ако дадена държава остане без интернет връзка или по-лошо – ако интернетът в целия свят бъде изключен?

Рутер

Какво всъщност представлява интернет?

Най-просто казано интернет представлява огромна система от свързани компютърни мрежи. Сигналът от домашния рутер отива при доставчика на интернет услуги, той препраща тези данни или пакети към следващия доставчик и т.н., и т.н.

Понякога сигналът пресича цели държави, докато достигне целта си. Всъщност 99% от комуникацията в света се осъществява чрез кабели, наречени „подводни комуникационни кабели“, които минават по дъното на океана. Тези кабели са дълги стотици хиляди километри и са разположени на огромна дълбочина, може би равна на височината на връх Еверест.

Няма копче за изключване

Въпреки че някои хора вероятно си го представят така, няма копче, от което може да се изключи интернет. Всъщност той не се управлява от едно място. Интернет връзката се предоставя от различни доставчици. За да има пълно изключване на интернета в целия свят, трябва всички доставчици в света едновременно да прекъснат връзката, което е практически невъзможно.

Интернет

Едва ли това ще се случи някога в световен мащаб, но се е случвало в определени държави. Когато става въпрос само за една държава, е доста по-вероятно да се случи. Въпросът е доколко държавата контролира интернет доставчиците, тъй като принципът е същият – интернет връзката трябва да бъде прекъсната едновременно от всички. Трудно е, но се е случвало.

Египет

На 28 януари 2011 година 88% от интернета в цялата страна е изключен. По това време има масови протести срещу тогавашния президент Хосни Мубарак. Правителството притежава основния доставчик на услуги Telecom Egypt и решава, че спирането на интернет връзката е най-добрият начин за действие в ситуацията.

Сирия

На 7 май 2013 година в Сирия има прекъсване на интернета в цялата страна за около 20 часа. Официалната причина е прекъснат кабел, но се смята, че прекъсването на връзката е дело на правителството, с цел да потуши бунта.

Иран

През март 2013 година в Сирия е блокиран достъпът до VPN (виртуални частни мрежи). Това бил начинът да се заобиколят правителствените уеб филтри.

Малдиви

През 2004 година президентът на Малдивите Маумун Абдул Гаюм прекъсва достъпа на цялата страна до интернет, заради надигащи се протести относно режима му.

Има държави, които си имат собствени мрежи – интранет (вътрешна частна мрежа с много защити). Северна Корея например има такава мрежа, която се нарича Кванмьон. Корейците нямат достъп до интернет, а само до тази мрежа и съответно получават подбрана и силно филтрирана информация.

Някои държави нямат собствени мрежи, но достъпът на потребителите е много ограничен. Има страни, в които дори търсенето с Google не е достъпно.

Жена Корея

И така, няма копче за спиране на интернета и интернет затъмнението не е толкова лесно, но все пак е възможно. Ако това се случи, животът ни ще изглежда по много различен начин. Безкрайните възможности, които интернет ни предоставя, като предаване на живо, свобода на словото, откриване на всякаква информация в Google и т.н., ще бъдат само хубав спомен.

Loading

  • Смятате ли, че има опасност интернет връзката в световен мащаб да бъде прекъсната?

    Интернет връзка
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Бели маратонки

Как да носим бели маратонки тази пролет

меломакарона

Гръцката класика: меломакарона с мед и орехи