in

Време е за пролетно почистване на гардероба

Ако гардеробът ви е пълен с дрехи, но постоянно се чудите какво да облечете, може би трябва да направите реорганизация. Вече е пролет и идва време да преподредим гардероба си и да внесем в него пролетно настроение и цветове. Това от друга страна ще ви позволи да преоткриете някои позабравени ценни находки.

Подреждането на гардероба е умение, което трябва да овладее всяка жена, за да може да се наслаждава на дрехите си и да ги съчетава по най-добрия начин. За тази цел трябва да си отделите поне половин ден, за да можете да разгледате внимателно дрехите си, да прецените кои ще носите и кои не, да обличате някои от тях, както и да отделите тези, които няма да носите.

Накрая обаче трудът ще си заслужава и ще се почувствате така, сякаш имате напълно нов гардероб. Ето как да го подредите по най-добрия начин в шест лесни стъпки:

1. Сезонно разпределение

В началото на всеки нов сезон е хубаво да приберем дрехите от предишния и да направим място за дрехите, подходящи за сеозна, който предстои. Ако все още не разделяте дрехите си по сезони, е време да започнете да го правите. Това ще ви улесни изключително много при избора на дрехи и няма да се налага да се ровите из неща, които не можете да носите в момента.

Ако разполагате с ограничено пространство, вакуумните торби са чудесен вариант за съхранение на дрехи, а ако имате повече гардероби – може да ги разделите на зимен и летен.

Натрупайте всичко от настоящия сезон на леглото и започнете да сгъвате дрехите така, че да ги приберете лесно и да не заемат много място. Или пък да ги сложите прилежно на закачалка в друг гардероб, докато отново дойде времето им за носене.

2. Почистване на гардероба

След като извадите всички дрехи от гардероба, се възползвайте да го почистите хубаво докато е празен. Може да го направите с прахосмукачката или с мокър парцал. Ако има опасност да се появят молци, в най-тъмния ъгъл поставете ленти или ароматизирани топчета против молци, които можете да закупите от специализирани магазини.

3. Преобличане

За тази цел ще ви трябва огледало в цял ръст. Ако нямате такова, не е лошо да си подарите, тъй като това е покупка, която ще влезе в употреба всеки ден. А и няма какво да се лъжем – всяка жена има нужда от него. След това извадете дрехите, които ще носите през сезона и ги разделете на четири части:

За пране или корекция

Ако имате дрехи, които се нуждаят от зашиване на копче, подгъв или някаква друга корекция, го сложете в тази част, както и всички дрехи, които се нуждаят от пране преди да върнете в гардероба си.

За прибиране:

Всичко, което все още носите, харесвате и все още ви става, трябва да сложите в тази част.

Сантиментални дрехи:

Всяка жена има дрехи, които вече не ѝ стават или по някаква друга причина не носи, но те събуждат толкова приятни спомени, че не искате да се разделяте с тях… Тези дрехи сгънете настрана и може да приберете в херметична кутия, а за да бъдат спомените още по-незабравими, може да добавите и снимка със съответната дреха от събитието, на което сте я носили.

Дрехи, които няма да носите:

Всички дрехи, които не ви стоят добре и няма да носите, няма смисъл да заемат повече място в гардероба ви. По-добре да освободите място за неща, които харесвате и ще влязат в употреба. Ако ви е трудно да определите кои дрехи няма да носите, добър знак, че е време да си отидат, е ако не са носени повече от една година.

4. Какво да правите с дрехите, които няма да носите?

Има няколко варианта, от които можете да изберете – да дарите дрехите за благотворителност, да ги подарите или да ги рециклирате. Дрехите, които са в добро състояние, може да ги подарите на някоя близка приятелка.

Ако искате да финансирате нови дрехи, които да си купите за предстоящия сезон, може да ги продадете онлайн. В социалните мрежи има много групи, в които можете да направите това, стига дрехите да са наистина запазени и да изглеждат като нови. Трябва да снимате артикулите и да ги опишете с няколко думи, преди да ги пуснете в някоя група. Не забравяйте да отбележите размер, бранд, материя и каквото още сметнете за важна информация.

Ако те са в лошо състояние, може да ги рециклирате. На много места има специални контейнери за стари дрехи. Научете къде има близо до вас и се разделете с ненужните вещи.

 5. Подреждане на дрехите, които ще носите

Вече сте разчистили всичко, което не искате в гардероба си и е време да подредите нещата, които харесвате и ще носите с удоволствие този сезон. Има най-различни варианти да направите това – може да ги подредите по цветове, материи или съчетани така, както бихте ги носили (готов аутфит). Всяка една дреха може да се носи по няколко начина, така че нашият съвет е да ги подредите по цветове.

Тук може да се развихрите много и да се преобличате безброй пъти. Това е подходящ момент да разберете какво липсва в гардероба и как да носите дрехите, с които разполагате по още по-впечатляващ начин. Обикновено обичаме да си купуваме по-впечатляващи дрехи и понякога подценяваме основните елементи на всеки гардероб, като едноцветните тениски, например. Затова си направете хубав списък, като не пропускате базовите неща, които ще накарат хубавите ви тоалети да изпъкнат още повече.

Не забравяйте, че всички нови покупки трябва да вървят с артикули, които вече притежавате. Така няма да изпадате в ситуация, в която имате красиви дрехи, но никога не им идва времето за носене…

6. Подреждане на дрехите в гардероба

Последният етап от пролетното почистване на гардероба е подреждането на дрехите в него. Това е важен момент, тъй като именно тази подредба е решаваща за времето, което ще губите в избор на тоалет.

Може да подредите дрехите си по вид, като съберете всички блейзъри на едно място, поли, дънки и т.н. Предвидете отделни отделения за спортните ви дрехи и тези, които носите вкъщи. Чантите, особено дизайнерските, винаги ги съхранявайте в противопрахови торби.

Ако наистина искате да превърнете гардероба си в изтънчен бутик, поглезете се с подходящи закачалки и се уверете, че всички закачалки от химическото са изхвърлени. Начинът, по който подреждате дрехите си, е важен за тяхното правилно съхранение. Копринените блузи трябва да бъдат закачени на подплатени закачалки, които не се защишват, за не остават следи по тях.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Защо мъжете остават по-дълго от жените в Космоса?

днк

ДНК – какво е общото между човека и дъждовния червей