in

Виена – величествената австрийска столица

Виена е град с изключително богата история, архитектурата е зашеметяваща, а изкуството е едно от най-големите съкровища на австрийската столица. Тя е най-големият град в страната, както и културен, икономически и политически център.

Тази популярна туристическа дестинация предлага толкова много интересни места, неща за правене, вкусотии и забележителности, че дори да сте посещавали Виена вече, си струва да се върнете отново. Градът има някакъв особен чар и неповторима атмосфера, които никога не омръзват.

Сега е най-подходящото време за пътуване до Виена, тъй като преди и по време на коледните празници градът се превръща в истинска коледна приказка.

Можете да стигнете до Виена по няколко начина. Естествено, пътуването със самолет е най-бързо и удобно, но можете да съчетаете пътуването до Виена с посещение и на други красиви европейски градове. Можете например да видите Виена, Будапеща и Братислава. Транспортът между тези градове е много добре уреден и можете да пътувате с автобус на много изгодни цени.

Виена е величествен град, който си заслужава да бъде разгледан. Градският транспорт е удобен, а някои от най-големите забележителности са в центъра на града и са на близки разстояния. Ето и зебележителностите, които задължително трябва да видите, когато посетите Виена:

Катедрала „Свети Стефан“ 

Катедралата „Свети Стефан“ се намира в центъра на града и е един от символите на Виена. Католическата катедрала е издигната върху останките на две стари църкви и има много интересна архитектура, в готически стил.

През 1945 година катедралата е засегната от пожар, но през 1952 е възстановена напълно.

Височината на южната кула на катедралата е цели 136 метра, а покривът е украсен с над 230 хиляди цветни керемиди. На покрива на катедралата са изобразени и гербовете на Австрия и Виена.

Това е една от най-величествените сгради във Виена и е нещо, което не бива да пропускате. Можете да влезете и вътре в катедралата, където гледката ще ви остави без думи.

Музей на историята на изкуствата 

Музеят на историята на изкуствата във Виена разполага с една от най-богатите колекции на скулптура и живопис в Европа. Това е най-големият музей за изкуства в Австрия и един от най-значимите в целия свят. Двете сгради на музея имат страхотни ренесансови фасади, а интериорът е богато украсен с мрамор, мазилка, златни листа и стенописи. По средата на сградата има купол с височина 60 метра.

В музея има много интересни колекции и произведения, които си струва да видите. Има колекция Египет и Близък изток, колекция от гръцки и римски антики, колекция монети, музикални инструменти и много други.

Виенска държавна опера

Виенската държавна опера е поредната сграда в австрийския град със зашеметяваща архитектура. Сградата е създадена в неоренесански стил. По време на Втората световна война част от нея е разрушена, но по-късно е напълно възстановена и запазена до ден днешен.

Във Виенската държавна опера се провежда традиционен музикален празник – Виенски бал, който започвал на 11 ноември и завършвал с началото на великденските пости. През този период се организирали над 450 бала, като имало бал на почти всяка професионална гилдия.

В съвременната си форма, Виенският бал се провежда от 26 януари 1935 г. Той започва винаги в последния четвъртък преди великденските пости по католическия календар. На това събитие могат да се видят едни от най-богатите и известни хора на планетата.

Ратхаус- кметството на Виена 

В тази величествена сграда се помещава местното правителство на Виена. Вътре има няколко зали, които туристите могат да посещават, както и традиционен виенски ресторант, където можете да опитате вкусотии от австрийската кухня.

Всяка година се провеждат големи новогодишни тържества, а в дните преди Коледа, Ратхаус се превръща в най-големия „адвент календар“ в света. Сградата има 24 прозореца и всеки ден преди Коледа се отваря по един прозорец и се показва по едно произведение на съвременното изкуство.

Белведере 

Белведере е дворцов комплекс, състоящ се от два двореца – Горно и Долно Белведере. Долно Белведере е по-малкият дворец, в който се съхраняват произведения на изкуството. Горно Белведере е по-големият дворец и в него се намира прекрасна картинна галерия, предимно с творби на известния австрийски художник Густав Климт. Там се намира и една от най-известните му творби – „Целувката“. Освен произведенията на изкуството и самите сгради на дворците, градините в комплекса също за зашеметяващи. Ще видите огромни зелени градини, с алеи, фонтани, цветя и дървета.

Пратер

Пратер е голям обществен парк във Виена. В него се намира и Вурстелпратер – увеселителен парк с известното Виенско колело. Вурстелпратер е много приятен за разходки, има кафенета, пейки и забавления както за малки, така и за големи.

Коледна Виена 

Градът е най-вълшебен в дните преди коледните празници. Виена се превръща в една коледна приказка, която разпръсква коледен дух. Улиците са затупани с коледна украса, а от коледните базари се носи коледна музика и аромат на всякакви вкусотии.

Най-големият коледен базар във Виена е пред кметството. Подреждат се над 100 еднакви зелени къщички, които предлагат различни традиционни храни, греяно вино, бира, различни сувенири и други. Там се изгражда и огромна ледена пързалка, където можете да карате кънки на лед.

  • Посещавали ли сте Виена около Коледа?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тайната на Джей Ло за естествено големи и плътни устни

Рибни крокети с бяла риба, булгур и спанак