in

Виена – величествената австрийска столица

Виена е град с изключително богата история, архитектурата е зашеметяваща, а изкуството е едно от най-големите съкровища на австрийската столица. Тя е най-големият град в страната, както и културен, икономически и политически център.

Тази популярна туристическа дестинация предлага толкова много интересни места, неща за правене, вкусотии и забележителности, че дори да сте посещавали Виена вече, си струва да се върнете отново. Градът има някакъв особен чар и неповторима атмосфера, които никога не омръзват.

Сега е най-подходящото време за пътуване до Виена, тъй като преди и по време на коледните празници градът се превръща в истинска коледна приказка.

Можете да стигнете до Виена по няколко начина. Естествено, пътуването със самолет е най-бързо и удобно, но можете да съчетаете пътуването до Виена с посещение и на други красиви европейски градове. Можете например да видите Виена, Будапеща и Братислава. Транспортът между тези градове е много добре уреден и можете да пътувате с автобус на много изгодни цени.

Виена е величествен град, който си заслужава да бъде разгледан. Градският транспорт е удобен, а някои от най-големите забележителности са в центъра на града и са на близки разстояния. Ето и зебележителностите, които задължително трябва да видите, когато посетите Виена:

Катедрала „Свети Стефан“ 

Катедралата „Свети Стефан“ се намира в центъра на града и е един от символите на Виена. Католическата катедрала е издигната върху останките на две стари църкви и има много интересна архитектура, в готически стил.

През 1945 година катедралата е засегната от пожар, но през 1952 е възстановена напълно.

Височината на южната кула на катедралата е цели 136 метра, а покривът е украсен с над 230 хиляди цветни керемиди. На покрива на катедралата са изобразени и гербовете на Австрия и Виена.

Това е една от най-величествените сгради във Виена и е нещо, което не бива да пропускате. Можете да влезете и вътре в катедралата, където гледката ще ви остави без думи.

Музей на историята на изкуствата 

Музеят на историята на изкуствата във Виена разполага с една от най-богатите колекции на скулптура и живопис в Европа. Това е най-големият музей за изкуства в Австрия и един от най-значимите в целия свят. Двете сгради на музея имат страхотни ренесансови фасади, а интериорът е богато украсен с мрамор, мазилка, златни листа и стенописи. По средата на сградата има купол с височина 60 метра.

В музея има много интересни колекции и произведения, които си струва да видите. Има колекция Египет и Близък изток, колекция от гръцки и римски антики, колекция монети, музикални инструменти и много други.

Виенска държавна опера

Виенската държавна опера е поредната сграда в австрийския град със зашеметяваща архитектура. Сградата е създадена в неоренесански стил. По време на Втората световна война част от нея е разрушена, но по-късно е напълно възстановена и запазена до ден днешен.

Във Виенската държавна опера се провежда традиционен музикален празник – Виенски бал, който започвал на 11 ноември и завършвал с началото на великденските пости. През този период се организирали над 450 бала, като имало бал на почти всяка професионална гилдия.

В съвременната си форма, Виенският бал се провежда от 26 януари 1935 г. Той започва винаги в последния четвъртък преди великденските пости по католическия календар. На това събитие могат да се видят едни от най-богатите и известни хора на планетата.

Ратхаус- кметството на Виена 

В тази величествена сграда се помещава местното правителство на Виена. Вътре има няколко зали, които туристите могат да посещават, както и традиционен виенски ресторант, където можете да опитате вкусотии от австрийската кухня.

Всяка година се провеждат големи новогодишни тържества, а в дните преди Коледа, Ратхаус се превръща в най-големия „адвент календар“ в света. Сградата има 24 прозореца и всеки ден преди Коледа се отваря по един прозорец и се показва по едно произведение на съвременното изкуство.

Белведере 

Белведере е дворцов комплекс, състоящ се от два двореца – Горно и Долно Белведере. Долно Белведере е по-малкият дворец, в който се съхраняват произведения на изкуството. Горно Белведере е по-големият дворец и в него се намира прекрасна картинна галерия, предимно с творби на известния австрийски художник Густав Климт. Там се намира и една от най-известните му творби – „Целувката“. Освен произведенията на изкуството и самите сгради на дворците, градините в комплекса също за зашеметяващи. Ще видите огромни зелени градини, с алеи, фонтани, цветя и дървета.

Пратер

Пратер е голям обществен парк във Виена. В него се намира и Вурстелпратер – увеселителен парк с известното Виенско колело. Вурстелпратер е много приятен за разходки, има кафенета, пейки и забавления както за малки, така и за големи.

Коледна Виена 

Градът е най-вълшебен в дните преди коледните празници. Виена се превръща в една коледна приказка, която разпръсква коледен дух. Улиците са затупани с коледна украса, а от коледните базари се носи коледна музика и аромат на всякакви вкусотии.

Най-големият коледен базар във Виена е пред кметството. Подреждат се над 100 еднакви зелени къщички, които предлагат различни традиционни храни, греяно вино, бира, различни сувенири и други. Там се изгражда и огромна ледена пързалка, където можете да карате кънки на лед.

Loading

  • Посещавали ли сте Виена около Коледа?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тайната на Джей Ло за естествено големи и плътни устни

Рибни крокети с бяла риба, булгур и спанак