in

Венера Мелеки пред Oshte.bg: Красотата е в чистото сърце и силата на духа

Венера Мелеки е завършила Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно пеене и вокална педагогика в класа на Людмила Хаджиева. Работила е с известни певци и диригенти от българската и световната оперни сцени. Родена е през 1988 г. в София. В кариерата си има реализирани солови камерни концерти в Москва, Петербург, Магнитогорската опера, Уфа и концертни участия в България, Кипър, Италия (Торино), Австрия (Виена), Македония (Битоля). Лауреат е на международни конкурси. Вижте какво разказа тя за себе си пред Oshte.bg:

Госпожице Мелеки, какво искате да предадете на хората с вашата музика?

Бих искала да им предам хубави емоции, вдъхновение, да вярват в доброто.

 Какво е за вас музиката?

За мен музиката е всичко. Целият ми живот е изпълнен с музика. Сутрин още преди да си направя кафето, си пускам музика. Не мога да живея в тишина, музиката е просто живот. А пеенето е висша форма на медитация. Много често пеенето ме е лекувало и физически и психически. Чувствам се истински привилегирована в този живот за дарбата да работя с гласа си.

 Родена сте в България, но израствате в Кипър и принадлежите към едно от най-известните артистични българо-кипърски семейства на острова. Какво ви даде това?

Това, че идвам от артистично семейство, несъмнено породи в мен любов към изкуствата, най-вече към сценичните изкуства, разви в мен въображението, чувствителността и откровеността на душата ми. Като малка бях много срамежливо дете, но на сцената сякаш всичко се променяше, там се случваше магията. Благодарение на моите родители, аз имах възможността да израсна в театъра.

Как живеят хората в Кипър? Какво е общото е кое е различното между тях и българите?

Както на всеки остров, така и в Кипър, хората живеят по-спокойно, по-непринудено, по-сплотено. Що се касае до изкуствата, определено съществува културен живот, но не и за опера. Операта в Кипър е нещо чуждо, което е съвсем нормално. Операта е западно изкуство, което се ражда в Италия, по-южните народи не са въведени в това изкуство през вековете. Аз като млад и амбициозен изпълнител, искам да израствам като певица и артист, затова направих избор навремето да остана в България.

Имате двама братя. Как се расте в голямо семейство и защитават ли ви те, въпреки че сте най-голяма от тримата?

Да, имам двама братя, единият е студент в Англия – специалност музикален театър, а другият е на 14 години – спортна натура. Когато се роди малкият, аз вече бях студентка в музикалната академия, така че нямах много възможност да прекарам време с него. Макар че и тримата живеем в различни държави, поддържаме връзка. Вярвам, че и двамата биха били най-добрите ми защитници.

Завършвате Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ едва на 21 години със специалност класическо пеене, а в момента подготвяте и докторската си степен. Изявявате се активно като оперна певица, участвали сте в майсторски класове по оперно пеене и интерпретация в страната и чужбина. Лауреат сте на различни международни оперни конкурси. Смятате ли се за успешен млад човек? И какво значи успехът за вас?

През май 2021, взех и докторската си степен в НАТФИЗ – специалност вокалното обучение на актьора. Вече втора година съм солист на Камерна Опера Благоевград, където имах възможността да дебютирам в 5 нови роли. Успехът, както и щастието са субективни понятия. Аз лично се смятам за късметлийка, тъй като през последните години натрупах много интересен и обогатяващ творчески опит, дадоха ми се възможности да израствам в попрището, което е най-близо до сърцето ми, а именно операта. Винаги си казвам, че най-доброто тепърва предстои и най-големият успех е пред мен. За мен успехът, е да си дал най-доброто, на което си способен на света. Ако светът е станал по-добро място благодарение на теб, тогава си успял.

Дадено ли ни е бъдещето и ако не е, от какво зависи то?

Бъдещето не е даденост. Всеки човек е творец на своята реалност. Всеки, който е честен със себе си и с околните, всеки, който уважава себе си и околните, всеки, който умее да обича себе си и околните и всеки, който има какво да каже и какво да даде в полза на доброто и на човечеството. Несъмнено на такива хора им е дадено не само бъдеще, но и прекрасно такова.

Разкажете ни за един ваш ден?

Всеки ден ми е различен в зависимост от ангажиментите ми. Има дни, когато не мога да си поема дъх от учене на нови произведения, репетиции и участия, има и такива, в които се излежавам с двете ми котки на дивана и гледам филмчета.

Каква е Венера Мелеки в ежедневието, в бита? Как се справяте с рутинните задължения?

Венера в ежедневието си е един съвсем обикновен човек. Справям се отлично с рутинните ми задължения, добре умея да си организирам времето и успявам със всичко.

Пеете ли в банята?

Никога. Банята е мястото, където си почивам. Като малка изнасях цели концерти там и нямаше излизане, но това са отминали времена…

Пътувате и предполагам, че живеете на няколко места? Кой е вашият дом?

Моят дом е България. Родена съм в София и живея тук вече 15 години. За съжаление последните 2 години пътувам по-рядко, имам ангажименти предимно в България, солист съм на Благоевградска Камерна Опера, имам участия в различни проекти, концерти, постановки. Независимо от тежките за културата времена, поради очевидни причини, аз съм благодарна, че имам работа и се развивам непрестанно като певица и артист.

Какви мечти още не сте сбъднали?

Не съм сбъднала голяма част от мечтите си, но и много от тях съм сбъднала. Вярвам, че най-доброто тепърва предстои, аз съм вечният оптимист, идеалист, мечтател. Типичен Стрелец.

Как се виждате след 10 години? 

Виждам се като много по-добра версия на себе си.

Как поддържате красотата у вас? Или тя е вътрешно усещане?

Красотата на човека се корени в чистото сърце и в силата на духа му. Аз се стремя да бъда справедлива и достойна и да давам на хората хубави емоции. Красотата е вътрешно състояние, което се отразява и навън.

Любима песен? Книга? Филм?

Имам много любими песни, книги и филми от най-различни жанрове. Не мога да се спра на една песен, книга или филм. Относно книгите обичам най-вече исторически романи, а за филм също бих предпочела историческа драма.

Какво обичате да правите в свободното си време? Как почивате?

В свободното си време обичам да се разхождам (когато времето е хубаво), да се виждам с приятели, да ходя на кино, на театър, да си почивам вкъщи с двете ми прекрасни котки и да си гледам филми. Общо взето нищо, което да натоварва ума.

Имате ли специален ритуал преди концерт?

Гледам да се подхранвам с положителни мисли, енергия, да се вдъхновявам, да се концентрирам.

Разкажете ни забавна случка по време на работа?

Забавни случки много, особено по време на репетициите. В нашите среди е много важно да цари приятна атмосфера, без напрежение и скандали, все пак ние правим изкуство и трябва да има смях, наслада и забава в процес на работа. Иначе трудно се твори. Творчеството изисква вдъхновение и дисциплина.

От какво се страхуват жените?

Мисля, че жените се страхуват да не останат сами. Вярвам, че всяка жена, мечтае за красива и споделена любов със сериозен и достоен мъж. За съжаление от страх да не останат сами, те се задоволяват с недостойни и некачествени партньори и оттам идва голямото страдание. Жената трябва да уважава и да цени себе си, да знае, че е самодостатъчна. Говоря от моята призма, разбира се всяка жена или човешко същество като цяло, има различни страхове в живота. Аз се боря с моите страхове всеки ден, защото желанието ми да осъществя мечтите си е по-голямо. Животът е твърде кратък за да се отдадем на страха. Само смелите преуспяват.

Какво цените най-много в работата си? А в личния си живот?

В работата си преди всичко ценя уважението между колегите, професионализма и приятната, творческа атмосфера. В личния си живот ценя искреността, предаността, спонтанността, щедростта, доброто сърце.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: Instagram

10 от най-красивите rooftop барове в света

Традиции и обичаи на Антоновден