in

Вдъхновяващата Силвия Аздреева

Историята на Силвия Аздреева е истинска и разтърсваща, тя доказва, че психиката може да убеди физиката, че няма невъзможни неща. Историята й е сурова, неукрасена, без преструвки. История за собствените ни граници, която променя представите за всичко човешко.

Тя е първият българин, изкачил последователно Еверест и Лхотце; първата българка на К2; първата българка на Лхотце; първата българка, изкачила три осемхилядника. Това са само някои от впечатляващите постижения на смелата жена, която се превърна в гордост и радост за цяла България. От едно момиче, което просто обича планината, до същинска стихия, която стъпка по стъпка постигна наглед невъзможното, Аздреева се превърна във вдъхновение за хиляди българи и истински пример за човек с безгранична сила на духа.

Родена е на 14 юни 1986 година в Петрич. Преди 7 години се дипломира в „Каплан Интернешънъл Колидж“ в Лондон. След като преминава успешно обучение за телевизионен говорител в НАТФИЗ в София, започва работа в рекламния отдел на телевизия ТВ7.

Първия си трекинг в Хималаите прави през май 2012 година, като достига базовия лагер на Еверест (5150 m) и прави трекинг около планината Кайлаш в Тибет, при който достига височина 5630 m.

Преди две години изкачва връх Ама Даблам (6812 m) в Хималаите – чието име в превод означава „майчина огърлица“. Дълго мечтае за това, гледа видеа как се покорява той. Когато тръгва към върха обаче, идва страхът, започват паник атаки. Следват дни на тежки изпитания за нея, но с неимоверни усилия успява. И плаче от щастие на върха, дори поръчва на непалците да й ушият трибагреника – доставят го на върха с хеликоптер.

През миналата година се включва в комерсиална експедиция на Нирмал Пурджа за изкачване на Еверест (8848 m). Начинанието е успешно, а Силвия става втората българска жена, успяла да достигне до покрива на света. Само 27 часа по-късно – на 16 май, успява да изкачи и съседния осемхилядник – връх Лхотце (8516 m), като става първата българка, изкачила четвъртия по височина връх на планетата. Тези нейни постижения я правят първият човек в историята на българския алпинизъм, успял да изкачи последователно 2 осемхилядника в рамките на 27 часа.

Миналата година Аздреева учредява фондация „Заедно към върха“, която подкрепя научноизследователските експедиции, устойчивото развитие, съхранението на културните традиции на местните общности, пълноценната реализация на жените и активния начин на живот при младите хора.

Заедно с още шест видни петричани, е удостоена със званието Почетен гражданин на Петрич.

През юли тази година става първата българка, която успява да изкачи втория по височина връх в света – К2 (8611 m), като част от експедиция, водена от Мингма Давид Шерпа – първият човек, който успява да изкачи върха шест пъти. Аздреева казва, че без огромната помощ на шерпите и носачите изкачването на 8-хилядник е почти невъзможно..

Досега един от 14-те осемхилядници в света беше покорен само от двама българи – през 2014 година, без шерпи и кислород, там първи достигна зоологът Боян Петров, който 4 години по-късно загина трагично при опит да покори връх Шиша Пангма в Хималаи те. Втори, през 2019 г., успя Стефан Стефанов, с помощта на шерпи и кислород. През 2021 г. и Атанас Скатов направи опит да стигне до К2, но също загина. През 2010 г. още един българин изгуби живота си в подножието на върха – Петър Унджиев.

„Тази планина не е за всеки, К2 е с много тежък характер. Рискувах, но нима всеки ден от нашия живот не е риск? Поне да го живеем запомнящо се!“, написа  след постижението си Аздреева. Тя разказа, че върхът е изключително стръмен и техничен, но най-вече опасен и по време на щурма е станала свидетел на пет лавини точно до тях, а едната е паднала върху тях. „За щастие никой не пострада, успяхме да се изкопаем изпод нея, но ужасът, който ти остава, и мисълта дали да продължиш или да се върнеш са неописуеми“, разказа още от преживяванията си българката, като допълва, че е видяла дори смъртта: „Човек загина пред очите ми, в единия момент беше жив, а на връщане трябваше да прескочим трупа му на ледения ръб, по който минаваме…“.

„Търпението и изчакването по време на експедиция са едни от най-важните фактори и част от дългия процес до достигане на целта“, обобщава Силвия.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Червилото на Ясмина Реза

Шеф Кустев: Готвил съм за исторически личности, за мен най-важното е какво има в чинията