in

Васильовден – традиции и обичаи

Снимка: Instagram/tsinigerski
Снимка: Instagram/tsinigerski

На 1 януари, първият ден от календарната година, почитаме паметта на св. Василий Велики. Празникът има различни наименования. Църковният празник носи името Обрезание Господне и се свързва с обрязването на младенеца Исус на осмия ден след раждането му. Освен Обрезание Господне, се срещат и Сурваки, Сурва, Васильовден, Нова година, Васил и други.

Основният обичай на днешния празник е сурвакането. Той наподобява коледарството, но днес по къщите обикалят само малки момчета и ергени, които потупват по гърба със сурвачка и пожелават здраве, благополучие и плодородие. Домакините им дават хранителни продукти и пари. Сурвачките са богато украсени дрянови клонки, които се свиват и завръзват с червен конец, а сурвачката се украсява с различни неща – пуканки, чушки, прежда, вълна и парички.

Днешният празник попада в т.н. „мръсни дни“. Поради тази причина част от обичаите се доближават до тези на Бъдни вечер и Коледа. Останалите ритуали са свързани с новото начало.

Вечерта преди Васольовден е известна като „Втора кадена вечер“ и празничната трапеза се прекадява, както на Бъдни вечер. Най-възрастната жена в семейството отива до огнището и „кани“ Васил на вечеря през комина.

Празничната трапеза на днешния празник наподобява тази на Бъдни вечер, но има някои същствени разлики. Задължително трябва да има баница, погача и ястие от свинско месо.

Баницата е различна в различните краища на България, но задължително е с късмети.

Питката трябва да бъде голяма, прясна и направена специално за празника. В някои райони в питката се слага пара, а на други места изобщо не се прави пита, а само баница.

На трапезата задължително присъстват ястия със свинско месо, обикновено пача. Това е единственият празник, на който се приготвя свинско месо по традиция.

Тъй като Васильовден бележи началото на новата година, на днешния празник се правят предсказания и гадания, свързани със здравето и благополучието през новата година.

В огнището се хвърлят дрянови пъпки, наречени на различните членове на семейството и се гледа коя пъпка ще подскочи най-високо – смята се, че този човек ще е много здрав през годината.

На някои места в огнището се нареждат 12 люспи от кромид лук, които се наричат на 12-те месеца от годината. Във всяка се посипва малко сол, а на сутринта се гледа солта в коя люспа се е стопила. Това означава, че този месец ще бъде дъждовен.

Има гадания, свързани с женитби. В някои райони и жените, и мъжете запазват първия залък от баницата и го слагат под възглавницата си. Вярва се, че ще сънуват този, за когото ще се оженят.

Друг обичай е момите да стават рано сутрин и да шетат из къщата – първото мъжко име, което чуят, ще бъде името на бъдещия им съпруг.

Другият важен обичай на празника е Ладуване, който също е гадаене за женитба. Обичаят е съпроводен от песни и хора, а всички млади мъже и жени, които още нямат брак, пускат китки или пръстени в менче с вода. Възрастна жена или дете ги изважда и нарича на всеки какъв партньор ще му се падне. При потапянето и изваждането се пеят специални песни.

На днешния ден имен ден празнуват Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Василена, Вeсeлa и т.н.

  • Правите ли баница с късмети на Васильовден?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Ще ви разкажа за моя спасител“ – истории, уловили тревожността от средата на 20 век

30-те най-добри храни за силен имунитет