in

ЛюбовЛюбов

Бъдни вечер- традиции и обичаи

24 декември е денят преди Рождество Христово и един от най-светлите християнски празници. Прекарваме днешния ден с най-близките си, а топлината и уюта на Бъдни вечер са несравними.

На днешния ден християните се подготвят духовно за Рождество Христово. 24-ти е последният ден от коледните пости. Поради тази причина трапезата е изцяло постна. Трапезата е много тържествена, а на нея трябва да има нечетен брой ястия- 7, 9 или 11.

Има някои задължителни елементи за трапезата на Бъдни вечер- вино, чесън, мед и орехи, питка. Останалите ястия просто трябва да бъдат постни, но най-често хората слагат на трапезата пълнени чушки с боб, сарми, варено жито, ошав, тиквеник.

Питката за Бъдни вечер трябва да бъде содена и да няма никаква украса. В нея се слагат късмети- паричка, дрянова клонка за здраве, бобче за плодородие, копче за занаят, клечка от металата за домашната работа.

Разчупването на питката е един от най-важните ритуали на днешния празник. Първото парче е за Богородица, второто за дома, останалата част от питката се начупва за членовете на семейството, като парчетата се раздват от най-възрастния към най-малкия. Питката не трябва да се меси от младо момиче, на което му предстои да се омъжва, защото ако сключи брак през идната година, ще изнесе изобилието от дома на родителите си.

В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех, за да се осветят четирите краища на света. В огнището се поставя голямо дърво, което да гори цяла нощ, наречено бъдник. С топлината и светлината си, бъдникът символизира раждането на Исус. По бъдника могат да се направят и предсказания каква ще бъде следващата година.

Под софрата се слага слама, която напомня за Витлеемските ясли, където Дева Мария е родила. Трапезата и къщата трябва да се прикадят с тамян, докато се чете молитва.

След сядането на масата, никой не трябва да става от нея. Ако някой стане, кокошките ще спрат да мътят и семейството ще се разедини.

Когато вечерята приключи, нищо не се вдига от масата. Оставя се за мъртвите, които се вярват, че идват в тази нощ.

По времето на днешния ден може да се гадае какво ще е времето през годината. Вярва се, че каквото е времето на Бъдни вечер, такова ще бъде и през юни. Ако пък вали сняг, пчелите ще се роят през годината. Ако денят е облачен, ще има болести, а ако е мъгливо, такова ще е и през цялата година.

През нощта на Бъдни вечер тръгват коледарите. Коледарите са облечени в празнично облекло и имат специална украса на калпаците. Обикалят от къща на къща, пеят песни и пожелават здраве и благополучие. На коледарите се дават пари, месо, вино, брашно и други.

Loading

  • Спазвате ли традициите и обичаите на Бъдни вечер?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„The Unforgivable“ стана номер 1 в Netflix за броени дни

Снимка: Instagram/gale_at

Коледарите – предвестници на благи дни