in

Богоявление е – небето се отваря и се сбъдват желания

Снимка: Instagram/vesi_photography
Снимка: Instagram/vesi_photography

Богоявление е един от най-големите християнски празници. Отбелязва се на 6 януари, Йордановден, и е обединен с празника Кръщение Господне. Богоявление е последният от 12-те „мръсни дни“, през които се вярва, че бродят зли сили, затова не се пере, не се мие, не се чисти и не се излиза през нощта.

Приема се, че при кръщението на Исус в река Йордан, небето се отваря и Светият дух слиза при Исус във вид на гълъб, а от небето се разнася глас, който казва „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Оттук идва названието на празника.

Празникът има различни имена в различните области на страната. Наричан е Кръстовден, Водици или Водокръщи. Тези наименования произлизат от връзката на празника с водата.

Водата е основна част от днешния празник. Хората се къпят или поне се измиват в реката, за да бъдат здрави през годината.

Преди изгрев слънце, девойките отиват до реката или кладенеца, за да налеят „света“ вода. Когато отидат на реката, измиват иконата и лицата си, за здраве.

Основният ритуал, с който се свързва днешният празник, е хвърлянето на кръста в реката. Навсякъде, където има водоем, местният свещеник хвърля кръста, а млади мъже скачат в реката да го извадят. Вярва се, че който извади кръста ще бъде здрав през годината. В ледените води се играе и хоро, само от мъже, наречено мъжко хоро.

След хвърлянето на кръста има тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея светената вода в храмовете се обновява, всеки пие от водата и си носи от нея вкъщи. Вярва се, че тази вода лекува, затова се пази през цялата година- ако някой от семейството се разболее, пие от светената вода.

На днешния празник се месят 3 хляба. Единият хляб е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя навън, заедно с вино, за минувачите. При замесването на хляба се използва старата светена вода, от миналия Йордановден.

Богоявление е третата, последна кадена вечер и трапезата на днешния празник прилича на тази на Бъдни вечер. Трапезата трябва да бъде постна. Задължително се меси хляб, може да се сложат сарми и пълнени чушки. Месото не е абсолютно забранено, така че може да приготвите свинско с кисело зеле. За десерт обикновено се приготвя варено жито със стафиди, мед и орехи. На трапезата също се слага вино, както на всеки християнски празник.

Ако времето на Йордановден е студено и сухо, годината ще бъде добра и плодородна. Също така ако кръстът замръзне, годината ще бъде изпълнена със здраве и благополучие.

Според поверията, в нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи това, което желае.

На днешния ден имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Богдан, Богомил, Борил, Бистра, Данчо, Данка, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.

Loading

  • Гледали ли сте хвърлянето на кръста?

    • Да
    • Да, участвал съм в ритуала
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Париж

Снимка: Facebook/Калоферското мъжко хоро на Йордановден

Милост за калоферското хоро!