in

„Блаженият“ – за любовта и Кенеди, който минава през Лом

Блаженият

Последният филм на Станимир Трифонов „Блаженият“, направен по действителен случай, е толкова многопластов, че със сигурност думите, които споделям за него, няма да са достатъчни. Обхваща няколко исторически периода, има лична история и виждане за различни времена, побрали в себе си и разгърнали съдбата на българския народ.

Историята идва от повестта на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия американец“, който е и сценарист на лентата. Зрителите стават свидетели на една непорочна любов и на една случайна среща с…бъдещия президент на САЩ – Джон Кенеди. Всичко това преобръща живота на един обикновен човек.

Низ от истински истории

„Сценарият и повестта са низ от истински истории. През 1939 година американският президент Джон Кенеди минава през Лом и отсяда за няколко дни в хотел „Солун“. Неслучайно казва на своя брат: „В България съм бил, жените са много хубави, внимавай“.

Някои от хората, зад които стоят персонажи във филма, все още са живи. „Боби е реално съществуващ човек, когото аз срещнах няколко пъти в живота си. Прототипът на Катя е Пръвка, която е работила като сервитьорка в хотел „Солун“, която е посрещнала и обслужвала Кенеди цяла вечер“, разказва Емил Андреев.

Днес Пръвка е на 92 години и живее в ломското село Мокреш.

„За мен повестта е метафора за българската ни съдба като народ – какво ли не ни се е случвало, как ли не се лашкаме политически, включително и днес. Исках да подчертая, че въпреки всичко ние оставаме невинни, чисти, наследници на една велика държава. Животът на Боби е метафора на нашето общество от най-новата ни история“, убеден е сценаристът.

Сюжетът

„Блаженият“ разказва иcтopиятa нa Бoби, който има дарбата да вижда в бъдещето. Глaвният гepoй гyби бaщa cи пo вpeмe нa инцидeнт с трамвай в Coфия, a мaйĸa мy ce paзбoлявa oт тyбepĸyлoзa. За да я спаси, тoй зaпoчвa дa yчи фapмaция и да търси лек за болестта ѝ, а след това – и лекарство за безсмъртие… По пътя среща любовта, в края на живота си разбира, че има дете, преживява върхове и спадове, остава верен само на една жена, не спира да бъде самотен през по-голямата част от житейския си път. Съдба, аналогична и на други гении.

Филмът oтпpaвя пoглeд ĸъм малкия чoвeĸ в иcтopиятa и неговата трагедия, чoвeĸa и любoвтa, чoвeĸa и Бoгa.

Снимките на продукцията стартират през 2018 г. и протичат изцяло в Русе заради уникалната атмосфера с автентична архитектура от първата половина на ХХ век, а благодарение на майсторството на оператора Кирил Проданов, филмът ни пренася в няколко епохи.

Епохите

„Дунавските градове имат сходна съдба – те са проводници на европейската култура – най-вече на Австро-унгарската империя, когато тя е в разцвета си през XIX век. И цялостната градска култура, която минава през дунавските градове и се смесва с балканската култура, е много интересна като явление. Русе (Русчук) символизира на тези процеси“, обяснява Емил Андреев.

Кирил Проданов разкрива, че за да изобрази епохата преди 1944 г. във филма, основната цел е била да се чувства носталгия по нещо, което никога няма да се върне. „Изпитвам меланхолия по Третата българска държава, която бива екзекутирана през есента на 1944 година. Младите актьори няма как да я познават, но те имат дарбата да компенсират липсата на исторически и личен опит и се справиха! Освен на ниво разум и на ниво емоционалност“, не пести похвали режисьорът Станимир Трифонов.

Реката

В „Блаженият“ виждаме и река Дунав в различни цветове и епохи. „Това е митологична река, разделяща два свята“, обясняват от екипа. Заради кадрите, на които железницата върви до самата вода – на едно място край Белене, от екипа ходили специално да доснимат. Но си е струвало.

Името на филма

Името на филма идва от деветте евангелски блаженства. Писателят Емил Андреев си спомня как на погребението на баща му прототипът на Боби седял в ъгъла, в черквата, и си шепнел блаженствата. Във филма също ще ги чуете: „Блажени бедните духом… Блажени плачещите. Блажени кротките. Блажени гладните и жадните за правда…“

А преди да изпадне в дълбока и необратима депресия, Боби чете на глас следния стих в Библията: „И ако имам пророческа дарба, зная всички тайни и всяко знание, и ако имам пълна вяра, така че и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм“.

Главни роли

В главните роли са дебютантите на голям екран Александър Тонев и покойната Лорина Камбурова. „Блаженият“ е последният български пълнометражен филм с участието на Лорина. Прекрасната млада актриса и певица ни напусна миналата година в резултат на усложнения след прекаран COVID и хронично белодробно заболяване.

Тонев е истинско открие за родната театрална сцена, самороден талант, който играе само с очи. Влиза в ролята на Никола в „Синът“ в Народния Театър „Иван Вазов“, играе княз Мишкин в „Идиот“ в Сфумато, пресъздава Трепльов в „Чайка“ и Санчо Панса в „Дон Кихот“ в Пазарджишкия театър.

Във филма участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Особеностите на великите: Едгар Алън По се жени тайно за 13-годишната си братовчедка

Бионсе

15 любопитни факта за Бионсе