in

ПлачиПлачи СладкоСладко ЛюбовЛюбов ЕхаЕха ОМГОМГ ЯдосанЯдосан

Безумната любов на Аристотел Онасис и Мария Калас

мария калас

Тази история е стара, колкото светa, случвала се е на милиони хора през вековете. И ще се случва. История за любов, страст, изневяра, болка, надмощие, предателство. Такава е и историята на оперната дива Мария Калас и гръцкия магнат Аристотел Онасис – предначертана от съдбата, завършила трагично.

Той става безумно богат – мечта, която го преследва още от младежките му години. Случва се преди да е навършил 32 години. Първоначалните си милиони придобива от сделки с петрол. За нея казват, че ако се е занимавала с политика, а не с оперно пеене, е щяла да стане една от най-влиятелните жени в света. Качествата ѝ са ненадминати.

Аристотел Онасис не подхожда емоционално към нито една своя връзка – винаги гледа да извлече полза. Доказателство за това е още първият му брак, жени се за Тина Ливанос, а заедно с булката получава и завидна зестра. Вторият му брак е с първата дама Джаки Кенеди, а целта – да получи Америка на тепсия. В крайна сметка не получава нито едното, нито другото. Успява обаче да разбие сърцето на единствената жена, в която някога е бил влюбен – Мария Калас.

Личният живот на оперната дива е пълна противоположност на звездната ѝ кариера. Омъжва се за италианския индустриалец Джовани Манегини и сякаш има всичко – той е ценител на операта, верен съпруг и е отговорен мениджър на таланта ѝ. Липсват обаче деца, страст, любов…

Началото

Онасис и Калас се срещат за първи път на бал, но срещата им не е знакова. По-късно, когато той е безумно богат и не отдава такова значение на печеленето на пари, се влюбва в нея – чува я как пее и решава, че има нужда от жена до себе си, която да е прочута, изискана, а нейният имидж да краси богатството му, като ревер на сакото. Веднага кани Мария и съпруга ѝ на яхтата си „Кристина“, а пред очите на всички след няколко часа започва да я ухажва. Следващата стъпка не закъснява. Аристотел организира в чест на оперната дива пищен прием в един от най-прочутите хотели в Лондон, затрупва я с рози… Съдбата вече е предначертала бъдещето – Мария се влюбва в почти два пъти по-възрастния от нея Онасис, въпреки че той има деца и слава на сваляч.

Среща в точния момент

Любовта се случва, когато е дошло подходящото време за двама души. Така е и в тази история. Годината е 1959-а. Най-известната певица в света –  Мария Калас, е на 36 и е постигнала всичко в живота на една оперна примадона – кариера, милиони, слава, жилища в световни столици. Постигнала го е сама, с дар от Бога – ненадминат глас, но и с много труд. От живота ѝ дотук трудно може да излезе вълнуващ роман – израснала без баща, изхранвала като момиче майка си и по-малката си сестра, пеейки на германските войници в кръчмите на Атина, после следване в Атинската консерватория, ранен брак с близо 30 години по-възрастния импресарио Менегини. Концерт след концерт, сцена след сцена, град след град, роля след роля… Живот измамно спокоен, равен, изпълнен с труд и лишен от житейски емоции. Докато един ден среща мъжа. Мъжът, който завладява мислите ѝ, изважда наяве потисканите мечти за истинско семейство и деца. Той открива жената Мария. Мъжът, който слага в краката ѝ себе си. А Калас с готовност изоставя всичко, за което се е борила и трудила, за да го следва в живота.

Развод

Двамата се развеждат и заживяват заедно в Париж. Калас прекъсва кариерата си, за да се отдаде на любовта. Аристотел обаче започва да губи интерес, веднъж постигнал желаното… Изпада в странни настроения, става деспот на моменти, обижда Мария пред общите им познати. Някои биографи твърдят, че тормозът му е бил и физически, други отричат. Със сигурност обаче емоционалният рекет е прилаган – съзнателно, систематично, властно.

През 1966 г. Калас забременява. Онасис обаче не иска детето и тя прави аборт – решение, за което ще съжалява до края на живота си.

Джаки Кенеди

Аристотел вече е набелязал следващата си жена – първата дама на Америка Джаки Кенеди. Моментът е удобен – след като е застрелян съпруга ѝ, тя търси утеха в прегръдките на брат му Боби, но след като и той е убит, за нея е ясно, че следваща жертва са децата ѝ. Бракът с Кенеди означава само едно за Онасис – престиж и обществено положение, сигурност и разрастване на бизнеса му. За Джаки означава спокойствие и охолен живот.

Съюзът става факт през октомври 1968 година, а Мария Калас научава за него от пресата. Сватбата е на остров Скорпиос – същият, който Онасис ѝ е обещал като сватбен подарък преди четири години. Запитана от журналистите за коментара ѝ относно брака на Онасис и Кенеди, Мария казва само: „Боговете си знаят работата и справедливостта ще възтержествува“.

Месец по-късно Аристотел се озовава под прозорците на Калас и се кълне, че бракът му с Джаки Кенеди е просто бизнес сделка. Мария го приема обратно и се примирява с любовта и съдбата. Появяват се дори на светски събития хванати за ръце. Джаки не проявява ревност, вместо това харчи на поразия. Само през първата година пръска 20 милиона долара за ремонт и декорация на луксозни имоти. Не само това, но и тя не се оказва билет към висшето общество в Америка, както се е надявал милиардерът.

Онасис се замисля за развод, когато през януари 1973 година се случва трагедията – синът му Александър загива в самолетна катастрофа, само на 24 г. След трагедията Аристотел губи желание за живот, Джаки заминава за Ню Йорк, за да урежда развода им, а Мария се връща към кариерата си и попада в обятията на друг мъж.

Последно сбогом

През 1974 година Калас е на турне в Япония, когато ѝ казват, че трябва да се обади веднага в Париж. Онасис е в болница в тежко състояние в следствие на хронично автоимунно заболяване. Когато състоянието му рязко се влошава, сестрата на Аристотел, Артемис, звъни на Мария, която от дни седи затворена в парижкия си апартамент в тревожно очакване на новини. Казва, че ако иска да си каже последно сбогом с любимия, ще трябва да го направи сега. Мария успява да се промъкне незабелязана покрай охраната и през служебния вход на болницата се добира до стаята на Онасис. Заварва го почти в безсъзнание. Без да смее да го докосне, само му прошепва: „Аз съм Мария – твоето канарче“. Казва му още, че го обича – сега и завинаги, а след това си тръгва.

Онасис издъхва на 15 март 1975 г. на 70-годишна възраст. Когато научават новината, Джаки веднага си поръчва бутикова траурна рокля от новата колекция на Валентино, а Мария въздъхва сякаш с облекчение: „Сега не ми остава нищо друго освен да умра“. Оттегля се в парижкия си апартамент и живее там като истинска вдовица.

Две години по-късно Калас умира внезапно и при мистериозни обстоятелства. Дали е било естествена смърт или убийство – все още никой не може да каже със сигурност. Още по-озадачаващ факт е, че въпреки немалкото ѝ богатство, тя не оставя завещание. Затова и 12-те милиона отиват в ръцете на най-големите ѝ врагове – бившия ѝ съпруг, който от години паразитира върху успешната ѝ кариера, и безсърдечната ѝ майка, която по време на окупацията на Гърция през Втората световна война, я кара да проституира с немски и италиански офицери в замяна на храна и пари.

Последното желание на Мария е прахът ѝ да бъде разпръснат във водите около остров Скорпиос, където е гробът на Аристотел. Желанието ѝ така и не е изпълнено.

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Шекспир

13 много интересни факта за Шекспир

15 любопитни факта за Domino’s Pizza