in

А сега и няколко причини да гледаме „Ергенът“…

ергенът
Снимки: ergenat.btv/instagram

Два дена хейт. Непрестанен и ожесточен. Започна още докато течеше първият епизод на кичозното риалити и няма никакви признаци да намалее. Не че участничките в „Ергенът“ не го заслужиха – толкова арогантна простотия, напомпани физиономии и горда липса на елементарни ценности и възпитание, човек трудно може да види другаде. И е нормално да зяпнем от шок и изненада.

Както вероятно е и нормално брилянтният народен гений вече две денонощия да твори всякакви шеги и мемета в социалните мрежи, докато вниманието към случващото се в Украйна, например, изтънява… Народът иска хляб и зрелища, ще кажете, а Путин този път се позабави със зрелищното шоу.

Инфлация, международно напрежение, политически акробатики, Ковид – всички те някак отстъпиха пред тема номер едно, „Ергенът“! Но ако хората, заклеймяващи най-яростно шоуто, обявиха (лъжат, разбира се), че никога повече няма да го гледат, аз ще направя тъкмо обратното: ще ви дам няколко причини отново да седнете пред телевизора в уреченото време.

Да започнем с това, че наистина е добре понякога да излизаме профилактично от снобската псевдоинтелектуална поза: „Аз не гледам телевизия!“

Гледаш, приятелю, гледаш… Само дето не си признаваш, но жестоката истина винаги лъсва, особено когато покажеш почти експертно мнение на човек, проследил всяка секунда от дадено риалити. И не, съжалявам, но оправданието „Случайно превключвах каналите, когато…“ е толкова съшито с бели конци, че ме напушва смях.

Да, знам, ужасът да не те сметнат за посредствен, обикновен човек, те кара да убеждаваш всички, че сутрин закусваш с хайвер от кристална купичка, на обед медитираш и хапваш малко суши в офиса, а вечер слушаш класическа музика и препрочиташ сонетите на Шекспир или пък „Илиада“ в древногръцки оригинал.

Звучи и изглежда вероятно близо до образа, който милиони хора изграждат театрално за себе си в интернет – все едно никога не са хапвали храна като шкембе, например. Но изводът (питайте всеки горе-долу квалифициран психолог) е, че просто това е завоалиране на дълбоки, чудовищни комплекси… Аз обаче признавам най-чистосърдечно, че не просто съм пробвала шкембе чорба, но също така си позволявам и ужаса на кето маниаците – мекиците. Освен това понякога ми писва да изграждам „най-добрата версия на себе си“ и имам нахалството даже да живея и да се забавлявам!

И (о, ужас!) гледам телевизия. Както и считам това за reality check – светкавично свързване с реалността, която невинаги е приказна, но си е наша.

Което всъщност е друга основателна причина понякога да гледаме риалити предавания, преливащи от кич и пошлост – това е нашата реалност, нали знаете? Дори тя да е отчайваща и грозна, не е зле да я познаваме, все пак. Неведнъж съм подхождала към случващото се на малкия екран като към някакъв социален експеримент – да, все едно наблюдавам фрийк шоу понякога, но винаги с любопитство и желание за информираност.

В крайна сметка, голяма част от нас живеят в своя социален балон и рядко го напускат, а телевизията и подобни риалити формати дават възможност именно за това! Може и никога да не срещна екземпляри като някои от претендентките за сърцето на Ергена, но телевизията ми осигурява директен достъп до толкова различния им свят. Ако човек не се затваря в черупката си херметично, няма как поне за миг да не се поинтересува какво, аджеба, става навън…

А случващото се „навън“ е страшно! Момичета, които парадират със своята явна меркантилност, които се обезобразяват в желанието си да привлекат внимание (България води по количеството хиалурон в устните, само казвам), които са толкова изостанали в интелектуален план, че се превръщат в ходещи гротески, са всъщност едно ужасно предупреждение. Към всички нас, защото в случая невинни няма! Дори да не сме допринесли директно за цялата тази пошлост, бездействието ни също е вид съгласие…

Да, трябва да роптаем повече. Да осъждаме публично подобни модели на поведение, а не да каним приносителките им по всякакви лайфстайл ефири, пък и в сериозни предавания – само и само да „дръпнем“ малко с рейтинга.

Всичко в този живот има своите последствия, дори да не ги виждаме първоначално. И ако рекламираме (заради краткосрочни ползи) или просто подминаваме пошлостта, това също ни прави съучастници.

Така че тук стигаме и до една наистина основателна причина да гледаме риалити формати като „Ергенът“ – за да се притесним, да се разтърсим и в крайна сметка да алармираме задрямалото ни общество! Да се обединим срещу пошлостта, която често сами създаваме. Нали сте наясно с модата някои иначе отрудени, мили бабички, да подаряват силикон на внучките си за абитуриентската? Е, искрено се надявам точно те да гледат „Ергенът“ тези дни…

И на последно място, но не и по значение: аз лично се радвам, че и детето ми изгледа първия епизод. Заради истинското отвращение в очите му, когато някои от екземплярите там се изявяваха…

„Как е възможно да са глупави до такава степен? И да изглеждат като клоуни?!“ Това ме попита моят 10-годишен син. А аз тържествуващо се усмихнах. Защото по-важно дори от това да осигуряваш на едно дете модели за подражание, е да му показваш отрицателните герои. И да го оставяш само да стигне до извода какво не иска да бъде и с какви хора не трябва да се заобикаля.

Да, колкото и парадоксално да звучи, такива предавания имат и възпитателен ефект.

А това изобщо не е малко.

  • Хареса ли ви първият епизод на „Ергенът“?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Вагенщайн

Анжел Вагенщайн: Много ми е дълга биографията, за да си правя равносметки

Малдивите

11 причини да посетите Малдивите