in

„Аутизъм с лице на момиче“ – гледната точка на майката

В книгата си „Аутизъм с лице на момиче“ авторката Бисера Димитрова Мицева събира мъчителния опит, трудностите и постиженията на една майка на момиче с аутизъм, споделени с намерението да бъдат в помощ на други родители в подобна ситуация. Книгата се издава от семейството и приятелите в памет на авторката, жертва на ковид пандемията.

Няма универсална рецепта за това как да бъдат възпитавани децата с аутизъм. Всеки ден е ново начало. Аутизмът е первазивно генерализирано разстройство на развитието на детето. Не е психично заболяване и не се лекува с лекарства, а с комплекс от терапии под ръководството на психолози, дефектолози и логопеди. Дори и проговорило, порасналото момче или момиче е в непрекъсната връзка с родителите за всяка ежедневна малка нужда. Всъщност с порастването идват истинските проблеми в реалния живот, където никой не иска да го наеме на работа, въпреки че има висше образование и никой не го харесва достатъчно, за да му бъде приятел.

„Нашите странни деца остават още дълго с нас беззлобни, беззащитни и уязвими за света като малки таралежи без бодли. Ние ще ги пазим и закриляме до края на дните си. Такава е съдбата ни на родители на децата и младежите с аутизъм. Ако моята история може да помогне на други майки на момичета със странно поведение и с неверни диагнози, това ще бъде като полъх на пеперудено крило върху везните на вярата и надеждата“, споделя в книгата си авторката.

Завършва психология, за да помага на детето си

Бисера Димитрова Мицева е магистър по икономика и психология. Записва и завършва психология, за да бъде в помощ на своето дете със специални нужди. Написва „Аутизъм с лице на момиче“ като наръчник в помощ на други майки в подобна ситуация. Умира през ноември 2021 година след тежко боледуване от ковид.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

бисквити

Овесени бисквити с шоколадови парченца

винсент ван гог

12 трагични факта за живота на Винсент ван Гог