in

„Аутизъм с лице на момиче“ – гледната точка на майката

В книгата си „Аутизъм с лице на момиче“ авторката Бисера Димитрова Мицева събира мъчителния опит, трудностите и постиженията на една майка на момиче с аутизъм, споделени с намерението да бъдат в помощ на други родители в подобна ситуация. Книгата се издава от семейството и приятелите в памет на авторката, жертва на ковид пандемията.

Няма универсална рецепта за това как да бъдат възпитавани децата с аутизъм. Всеки ден е ново начало. Аутизмът е первазивно генерализирано разстройство на развитието на детето. Не е психично заболяване и не се лекува с лекарства, а с комплекс от терапии под ръководството на психолози, дефектолози и логопеди. Дори и проговорило, порасналото момче или момиче е в непрекъсната връзка с родителите за всяка ежедневна малка нужда. Всъщност с порастването идват истинските проблеми в реалния живот, където никой не иска да го наеме на работа, въпреки че има висше образование и никой не го харесва достатъчно, за да му бъде приятел.

„Нашите странни деца остават още дълго с нас беззлобни, беззащитни и уязвими за света като малки таралежи без бодли. Ние ще ги пазим и закриляме до края на дните си. Такава е съдбата ни на родители на децата и младежите с аутизъм. Ако моята история може да помогне на други майки на момичета със странно поведение и с неверни диагнози, това ще бъде като полъх на пеперудено крило върху везните на вярата и надеждата“, споделя в книгата си авторката.

Завършва психология, за да помага на детето си

Бисера Димитрова Мицева е магистър по икономика и психология. Записва и завършва психология, за да бъде в помощ на своето дете със специални нужди. Написва „Аутизъм с лице на момиче“ като наръчник в помощ на други майки в подобна ситуация. Умира през ноември 2021 година след тежко боледуване от ковид.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

бисквити

Овесени бисквити с шоколадови парченца

винсент ван гог

12 трагични факта за живота на Винсент ван Гог