in

ЛюбовЛюбов

Амстердам – градът на каналите, лалетата и червените фенери

Амстердам е столицата на Нидерландия. Името му идва от „Амстелдам“, което означава „бент на Амстел“- реката, която преминава през града. Амстердам, градът на лалетата, каналите и колелетата, е популярна туристическа дестинация, която има какво да предложи на туристите.

В началото Амстердам е бил малко рибарско селище. През 13-ти век е построен бентът, откъдето идва името на града. Градът започва да се развива бързо, а през 1667 година, Амстердам става третият град в света, в който има улично осветление, след Париж и Лил. През годините градът се разраства и процъфтява.

През 17-ти век лалетата са занесени в Холандия от Османската империя и една луковица на лале е струвала колкото една къща. На днешно време се провежда Ден на лалето, а в центъра на града има красива градина с около 200 000 лалета.

Има много неща в Амстердам, които си заслужава да се видят, така че ако се чудите коя да бъде следващата ви дестинация, Холандия е чудесна идея.

Каналният пояс е едно от най-красивите неща в града, като каналите са включени в списъка на Юнеско.

Херенграхт е първият от 4-те основни канала в града. Той е създаден през 17-ти век, като част от проект за разширяване на града. Около Херенграхт са построени къщите на представителите на елита на Холандия. Сградите, построени покрай канала, са истински произведения на изкуството. Там са живеели търговците от Златния век в Амстердам, кметове и други уважавани фигури. Към днешна дата в тези сгради се помещават офиси на банки и застрахователни компании.

Най-широкият канал е Кейзерграхт. Този канал е кръстен на римския император Максимилиан I. Ако този канал замръзне през зимата, не се позволява минаването с лодки, за да се запази ледът непокътнат и да се карат кънки по него.

Принсенграхт е най-отдалеченият канал и е кръстен на Уилям, принц на Оранж, известен с бунта си срещу испанците. Въпреки че този канал е в по-беден район, минавайки по него също можете да видите много интересни неща. Може да се види изключително тясна къща, широка само 1,4 метра (през 17-ти век данъкът се определя от широчината на къщата).

Цялата мрежа от канали е забележителна. Предлагат се различни разходки с лодки, от които можете да се насладите на красивите гледки и да разгледате великолепната архитектура на града.

Кварталът на червените фенери е едно от задължителните неща при посещение на Амстердам. Кварталът на червените фенери е трудно за описване място. През 1984 г. проституцията е легализирана в Холандия. Именно в този квартал тази дейност е най-развита, но има и строги правила. Снимането е забранено, има видеонаблюдение и дори информационен център. В този квартал дори има музей, в който проститутките от района разказват своите смешни, трогателни и човешки истории.

Къщата на Ане Франк е място, чието посещение със сигурност ще запомните. След края на войната, къщата, в която Ане Франк и семейството ѝ се укривали, трябвало да бъде съборена, но за щастие е запазена. Мястото е наситено с много емоции и може да се види оригинала на дневника на Ане Франк, както и някои кадри на Ото (бащата на Ане). Въпреки че не е най-веселото място, което можете да посетите, къщата на Ане Франк е забележителна и остава в съзнанието дълго време.

В музея на Ван Гог в Амстердам се намира най-голямата колекция от произведения на Ван Гог в света. Там може да видите 200 картини, над 500 рисунки и 750 писма, както и произведения на съвременни художници. Музеят на Ван Гог е най-популярният музей в Нидерландия и едно от най-популярните места за туристите.

Музей „Стеделийк“ също е интересно място. Това е музей за модерно и съвременно изкуство. Сградата на музея е интересна и модернистична, а вътре можете да видите всички големи арт движения. В музея можете да видите живопис, скултури, арт инсталации и много други.

Освен музеите и каналите, Амстердам се слави и с красивите си паркове. Вонделпарк е голям градски парк, пълен с тревни площи, красиви дървета и езера. Интересен факт е, че този парк непрестанно потъва и трябва да се обновява непрестанно, за да не бъде залят изцяло. Във Вонделпарк има розова градина, в която се отглеждат над 70 вида рози. Можете да видите и скулптурата „Рибата“ на Пабло Пикасо. Този парк е чудесно място за разходка, където можете да се насладите на природата.

Квартал Йордан е поредното място в Амстердам, което не бива да пропускате. В началото този квартал е бил за работническата класа на Амстердам и не е бил сред най-богатите и добри квартали. Днес обаче е скъп район за пазаруване и нощен живот. В квартала има няколко музея, а на пазара се продават антична керамика и картини.

Бирата е един от символите на Амстердам. Музеят на бирата Heineken Experience е място, което разказва цялата история на марката. Музеят се помещава в пивоварна от 19-ти век. Можете да видите различни съдове за варене на бира. Музеят предлага и 4D изживяване, демонстриращо процеса на създаване на бира, както и дегустация, разбира се. Билетът за музея на бирата е около 20 евро.

Най-добрият начин за придвижване в Амстердам със сигурност е с колело. Можете да наемете такова и да започнете обиколката на този впечатляващ град, наситен с история и красиви места.

Loading

  • Посещавали ли сте Амстердам?

    Orange tulips in foreground of Amsterdam canal
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: mozabintnasser/instagram

Вдъхновяващата история на Шейха Моза – най-влиятелната жена в арабския свят

Кускус с пуешко месо, домати и авокадо