in

ОМГОМГ ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко

Алкализиране на тялото – ключът към здравето

Поддържането на нормално pH на тялото е от изключителна важност за цялостното здраве на организма. Алкално-киселинният баланс е първата и най-важна стъпка в борбата със заболяванията и неразположенията.

За съжаление, всичко, което ядем и пием в днешно време е силно киселинно, затова е важно редовно да приемаме алкални храни и напитки, за да поддържаме балансирано pH.

Защо pH балансът е толкова важен? 

Нашите тела живеят и умират на клетъчно ниво. Клетките трябва да поддържат алкалност, за да функционират правилно. Киселинността в организма причинява липса на кислород на клетъчно ниво, което води до сериозни здравословни проблеми. Ако pH-то е под 7,4, това не е добре, защото осигурява перфектната среда за растеж на бактерии и вируси. При ниско или киселинно pH, тялото съхранява киселини в мастните клекти, което не е никак добре. Важно е да отбележим, че pH-то е различно в различните органи и системи. Например, в стомаха pH-то е киселинно, в някои органи средата е алкална, в трети – неутрална. Цялостното pH на организма се поддържа в граници, благодарение на бъбреците и белите дробове.

Смята се, че киселите храни имат pH под 4,6, което трябва да избягваме. Тук става дума за газирани напитки, преработени храни, риба, захар, зърнени храни и преработени меса.

Как да поддържате алкално-киселинния баланс?

За да поддържате здравето на организма и цялостното благосъстояние на тялото, трябва да алкализирате организма си през определен период от време. Алкализирането може да се случи чрез консумацията на алкална храна и по-малко киселинна храна или чрез пиене на алкална вода.

Най-общо храните се разделят на 3 групи:

Алкални – плодове и зеленчуци

Неутрални – естествени мазнини, нишестета и захари

Киселинни – месо, риба, яйца, ядки, алкохол и други

Алкалната диета включва консумирането предимно на алкални храни и почти пълно изключване на киселинните. Препоръчително е да не консумирате никакви газирани напитки, да пиете много минерална вода (обикновената питейна вода е с pH около 7).

Добавяйте лимон към водата си. Въпреки че цитрусовите плодове са киселинни, имат алкализиращ ефект върху тялото.

Алкалната диета има много ползи за здравето, но има и някои недостатъци. При този начин на хранене, не си набавяме всички необходими витамини и минерали, тъй като се изключват някои съществени групи храни. Има теории, че спазването на алкална диета води до остеопороза при възрастните хора. Предполага се, че организмът извлича калция (киселинно вещество) от костите, за да балансира киселинността.

Какви ползи за здравето има алкализирането на организма? 

Има теории, че алкализирането на организма предпазва от всякакви заболявания, но все още няма убедителни изследвания по темата. Все пак алкалната диета има някои доказани ползи за здравето.

Запазване на мускулната маса 

Спазването на алкална диета може да помогне за запазване на мускулната маса с напредване на възрастта, което е важно, за да се избягват фрактури и травми.

Предотвратяване на диабет 

Различни изследвания показват, че алкализирането на организма може да помогне за предотвратяване на диабет, тъй като при голям процент от хората с диабет, организмът е с киселинно pH.

Предотвратяване на бъбречни заболявания 

Доказано е също така, че има връзка между киселинността на организма и бъбречните заболявания, така че преминаването към алкална диета може да предотврати бъбречни заболявания.

Предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания 

Счита се, че киселинността на организма причинява различни заболявания и по-висока смъртност. Предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания е свързано и с понижаването на лошия холестерол при алкална диета.

Какви рискове за здравето има алкалната диета?

Най-вече рисковете се свеждат до различните дефицити. Алкалната диета не предполага много разнообразна храна, което не е никак полезно за организма. Ако сте решили да следвате алкалната диета, трябва да внимавате за дефицити на някои важни витамини и минерали. Хората, които имат хронични заболявания, задължително трябва да се консултират с лекар, преди да започнат алкализация на организма.

 

Loading

  • Алкализирали ли сте някога организма си?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 идеи за стилни есенни визии

Колко често трябва да миете косата си?