in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха СладкоСладко

Алберобело- перлата на Пулия

Пулия е един от най-известните региони в Южна Италия. В Пулия има всичко, в изобилие: древни градове с богато минало, екстравагантни църкви, море и вкусна италианска храна.

Алберобело е малко градче в провинция Бари, което има население от около 11 хиляди души. То е чудесна дестинация за еднодневна екскурзия, ако сте отседнали на друго място в Пулия, но е подходящо и за няколкодневен престой. Има какво да видите, въпреки малките размери на градчето.

До Алберобело можете да стигнете с влак от Бари или от Бриндизи, където са двете най-близки летища. От Бари има директен влак, а ако пътувате от Бриндизи, ще трябва да се прекачите. Когато пристигнете в Алберобело, гарата е на 5-10 минути от центъра на града.

В буквален превод, името на градчето означава „Красиво дърво”. Най-забележителното нещо в Алберобело са трулите – малки къщички, построени от местен варовик, със сухи каменни стени и характерен конусовиден покрив. Тези къщички са навсякъде в Алберобело и създават цялата интересна визия на градчето.

Историята на трулите е доста интересна. Граф Аквавива преместил работниците си тук, за да започнат да разчистват гората и да обработват земята. За да не се плащат данъци обаче било важно мястото да не се класифицира като селище. Именно поради тази причина те създали този тип къщички, които можели да бъдат бързо демонтирани, ако се наложи. Жителите на Алберобело били принудени да живеят в трули до 1797г. , когато Алберобело най-сетне получава статут на град.

Днес, хората не живеят в трулите. Има около 1500 запазени и реставрирани трули, които са превърнати в магазини, ресторанти, както и в места за настаняване за туристите, търсещи уникално преживяване.

Основната дейност на туристите е разходка из градчето и разглеждане на трулите, закупуване на различни сувенири и дегустиране на различни вкусотии. Има и няколко музея, които можете да разгледате.

Най-туристическата част на Алберобело е Рионе Монти – това е район с няколко тесни и стръмни типично италиански улички, с изглед към модерния център на града. Там можете да си купите абсолютно всичко и ще бъдете подканвани от търговците да влезете в баровете, да разгледате различни трули (най-старата трула, трула с кладенец, обитавана трула), да дегустирате безплатно вино и ликьор и т.н. Въпреки че звучи като типичен туристически капан, цените не са особено високи, заради конкуренцията. Ако не сте отседнали в трула, влезте да разгледате някоя, защото наистина е интересно.

Изкачвайки се нагоре по склона, ще стигнете до Chiesa di Sant’Antonio – църквата труло на Алберобело от двадесети век.

Вторият квартал с трули в Алберобело е Айа Пикола. Този квартал е по-малко посещаван от туристи и има повече местни жители.

Останалата част от градчето Алберобело се състои предимно от „нормални” сгради, като тук- там изскача по някоя трула.

Зад голямата градска църква, базиликата на „Св. св. Козма и Дамян”, има малки улички, които водят до Труло Соврано. Единствената двуетажна и доста голяма трула, която е в контраст с останалите трули в града и създава впечатление, че животът в трула не е толкова некомфортен.

От църквата надолу пък е главната улица Corso Vittorio Emanuele, която свързва почти всички квартали в града. Това е приятна улица, с няколко магазинчета и кафенета.

Главният градски площад, Пиаца дел Пополо, е приятно местенце с пейки и маси, където можете да поседите и да си починете след разходката.

В близост до площада се намира музеят „Територио”, където можете да видите селскостопанска техника от различни периоди, макети на стаи от трули, както и някои покриви на трули.

В Алберобело има още няколко малки музея – Музей на виното, Музей на зехтина и Музей на занаятите.

Ако посетите Алберобело, задължително опитайте Паскуалино. От 1966 г. Алберобело има собствен сандвич, дело на местен търговец. Сандвичът представлява комбинация от хляб, риба тон, каперси, салам и сирене.

Туризмът в Алберобело все още се развива, но именно спокойствието и липсата на много туристи е чарът на това малко градче в сърцето на Пулия!

Loading

  • Северна или Южна Италия предпочитате?

    • Северна Италия
    • Южна Италия

КАКВО МИСЛИШ?

8 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Историите зад големите хитове: „Хотел Калифорния“ на незабравимите The Еagles

6 храни, които помагат при различни проблеми с кожата