in

10 малко известни факта за живота на Фреди Меркюри

фреди меркюри
Снимка: Pixabay

Фреди Меркюри е един от най-обичаните изпълнители на всички времена. Фронтменът на една от най-великите групи Queen беше талантлив автор на песни. Неговият емблематичен глас е изследван от учени, а животът му е превърнат в биографичен филм, спечелил Оскар. Той е роден под името Фарух Булсара в Занзибар на 5 септември 1946 г. и си отива от този свят на 24 ноември 1991 г. По този повод ще разкажем за някои малко извести факти за живота на британския музикант.

1. Фреди е роден в Занзибар

Фреди Меркюри е роден в Стоун Таун, Занзибар (сега Танзания). Семейството му се премества там, за да може баща му да продължи кариерата си в британския колониален офис. Той е израснал между Занзибар и Индия, преди да се премести в Мидълсекс, Англия, когато е бил тийнейджър.

2. Рожденото му име е Фарух Булсара

Той законно променя името си на Фреди Меркюри около 1970 г., когато е създадена групата Queen. Преди да се спре на сценичното име Фреди Меркюри, певецът се изявяваше под псевдонима Лари Лурекс.

3. Фронтменът на Queen имал четири допълнителни зъба

Те били в задната част на устата му, което избутва предните му зъби напред и така се ражда запазената му марка захапка. Той се притеснявал от начина, по който изглеждат зъбите му, но отказва да ги поправи, вярвайки, че промяната на нещо в устата му може да промени гласовите му изпълнения.

4. Фреди Меркюри бил голям колекционер на марки

Като младеж Меркюри събирал марки от Занзибар, Обединеното кралство, Нова Зеландия и Монако. Неговият детски албум за колекциониране на марки е едно от малкото притежания, които семейството на Фреди пази след смъртта му.

5. Той е работил като превозвач на багаж на летище Хийтроу

Много преди да се превърне в един от най-известните певци в историята на музиката, Меркюри заемал малко по-малко бляскава позиция – превозвач на багаж на летище Хийтроу.

6. Фреди Меркюри проектира логото на Queen

Благодарение на диплома по изкуство и графичен дизайн от Ealing Art College, Mercury успява да бъде нещо повече от лицето на групата – той също помага за брандирането им. Логото, което той е проектирал за групата, е направено от зодиакалните знаци на цялата група – два лъва за Джон Дийкън и Роджър Тейлър, рак за Брайън Мей и две феи, които представляват зодия Дева на Фреди. „Q“ и короната представляват името на групата, а феникс защитава всичко.

7. Той започва да пише „Bohemian Rhapsody“ през 1968 г.

Епичната мелодия е създадена преди Фреди да се присъедини към групата през 1970 г. Той все още е студент в Ealing Art College, когато получава идея за мелодия, която нарича „The Cowboy Song“ заради усещането за Стария Запад.

8. Меркюри разкрива, че е болен от СПИН само един ден преди да умре

Меркюри и неговият мениджър излизат с изявление, потвърждаващо, че той е болен от СПИН, в деня преди да умре. Това беше широко спекулирано от няколко години поради изтощения му вид и внезапната липса на турнета на Queen.

9. Фреди има астероид, кръстен на него

Открит през 1991 г., годината на смъртта на Фреди, астероидът, известен преди като 17473, беше наречен Фредимеркюри през 2016 г., годината, в която той щеше да навърши 70 години. Астероидът е в орбита в астероиден пояс, разположен между Марс и Юпитер.

10. „Бездънният микрофон“ е сред многото търговски марки на Фреди Меркюри

В началото на кариерата на Queen Меркюри е по средата на шоуто, когато стойката на микрофона му се счупи наполовина. Вместо да го смени, Фреди просто го използва такъв, какъвто е. Сигурно го е харесал, защото оттогава започва да използва „пръчката“ на микрофона.

Прочетете още:

20 любопитни факта за Queen

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

майка

„Майка“ – когато съдбата те избере за различно родителство

безсъние

10 домашни средства, които помагат при безсъние