Има два типа хора. Едните обичат да експериментират с храната и опитват специалитетите на местната кухня навсякъде, където отидат, а другите залагат на сигурното и не обичат да опитват нови и непознати храни.
Някои страни предлагат незабравими кулинарни преживявания и вкусове, които са истинска наслада за небцето, докато други държави имат меко казано странни ястия.
Чудили ли сте се кои са най-странните ястия в света? Едно е сигурно- тези храни не са за всеки и човек трябва да бъде наистина много смел, за да ги опита.
Вековно яйце
View this post on Instagram
Почти всеки китайски ресторант предлага „вековни яйца“. Истината е, че зад това внушително име се крие просто консервирано яйце. За да се направят вековни яйца, те се накисват в специален разтвор, състоящ се от сол, глина и оризови кори. Яйцата престояват в този разтвор от няколко седмици до няколко месеца. От това колко време ще престоят зависи интензитетът на вкуса. След като процесът приключи, жълтъкът придобива кремообразна текстура, а белтъкът се превръща в черно желе.
За това мистериозно ястие могат да се използват пилешки, патешки или пъдпъдъчи яйца. В Китай това е едно от най-обичаните ястия. Китайците консумират тези яйца по всякакви начини- за закуска, като гарнитура към оризова каша, или като допълнение към някакво месно ястие.
Пържени паяци
View this post on Instagram
Ако търсите здравословна алтернатива на пържените пилешки хапки, това е вашето ястие. Екзотичното ястие идва от град Сукон в Камбоджа, където е доста популярно. За рецептата се използва тарантула Haplopelma Albostiratum- паяк, живеещ в Камбоджа и Югоизточна Азия.
Паяците се мариноват със захар и сол, а след това се пържат с чесън. Колкото и ужасно да звучи, казват, че пържените паяци имат вкус на хрупкаво пържено пиле. Паяците не само са вкусни, а и са с високо съдържание на цинк, протеини и фолиева киселина. Световноизвестни готвачи, включително Гордън Рамзи, са пътували до Камбоджа, само за да опитат това странно ястие.
Маймунски мозък
View this post on Instagram
Звучи налудничаво, но е истина. В Сингапур маймунският мозък се счита за един от най-големите деликатеси. Това ястие е доста скъпо и се сервира само на специални поводи. Маймунският мозък трябва да бъде максимално свеж, когато стигне до трапезата.
Вече много години организациите за хуманно отношение към животните се борят срещу предлагането на маймунски мозъци в ресторантите в Сингапур, но без успех. Хората в Сингапур се гордеят с традиционната си храна и продължават да сервират този деликатес в заведенията си.
Кенгуру
View this post on Instagram
Това месо е с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на мазнини, поради което много австралийци го смятат за най-здравословното месо.
Месото от кенгуру може да се сервира във всяка възможна форма- като колбас, бургер, пържола. Яденето на месо от кенгуру вместо говеждо, може дори да помогне за спасяването на планетата. Много еколози твърдят, че отглеждането на тези симпатични животни, вместо едър рогат добитък може значително да намали парниковите емисии.
Ескамол (мексикански хайвер)
View this post on Instagram
Ескамолът се счита за едно от най-великите мексикански ястия и е известно още като „хайвер от насекоми“. Приготвя се от какавиди на мравки и годни за консумация ларви. Обикновено се сервира с такоси, омлети, тортили и други, а може и да се консумира самостоятелно.
-
Бихте ли опитали някоя от тези храни?
-
Да, интересно ми е да ги опитам
-
Не, в никакъв случай
-