in

Червилото – тайното оръжие през Втората световна война

Журналистката Рейчъл Фелдър е автор на биографията „Тайно оръжие. Историята на червеното червило“. Книгата включва факти от живота на известни жени, които го използвали и историческото му значение. На страниците могат да се видят репродукции на картини, уникални фотографии и редки рекламни плакати.

По време на Втората световна война червеното червило се превръща в символ на съпротива сред жените в страните от антихитлеристката коалиция. С негова помощ те са декларирали, че нито бедствието, нито недостигът, причинени от нормиращата система за разпределение на продукти и стоки, могат да ги сломят. Червените устни подчертавали способността им да преодоляват трудностите, смелостта, чувството за сила, необходими на жените, които останали в тила и били принудени да овладеят традиционно мъжки професии.

По време на войната всички основни стоки се разпределяли по дажби, включително храни, бензин и калай. Козметиката, особено такава забележителна вещ като червеното червило, се смятала за важна, защото подкрепяла духа на представителките на нежния пол и подхранвала тяхното самочувствие. Мнозина вярвали, че картовата система не трябва да се отнася за нея. В Англия дори Уинстън Чърчил и британското правителство подкрепили тази гледна точка и пуснали червено и всяко друго червило според нуждите, а не на купони.

По време на Втората световна война, заедно с мъжете, жените отивали на фронта. Благоразумните козметични компании били обхванати от патриотичен порив – решавайки да подкрепят родината си и да се обогатят, те започнали да произвеждат цели колекции за фронтови жени.

Когато войната свършила, червеното червило все още било спасител за жените. На 15 април 1945 г. британските сили освобождават концентрационния лагер Берген-Белзен в Северна Германия. За да помогне на жените да се възстановят и да се върнат към нормалното, Британският Червен кръст изпратил кутии с червено червило в лагера. Разбира се, козметиката не била в състояние да зачеркне ужасите на войната, но помогнала да вдъхне живот на дамите.

Малко известен факт, който научаваме от книгата на Рейчъл Фелдър, е, че кралица Елизабет I, управлявала Англия от 1558 до 1603 година, е била обсебена от червеното червило. Тя вярвала, че този цвят плаши дявола и злите духове. Червилата й включвали кохинея, който придавал червен цвят, вискозна гума арабика (смола от сок от акация), яйчен белтък и сок от смокинови дървета за мека текстура.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Pixabay

Историята на модната империя Шанел

Честит ден на Независимостта!