in

„Смърт в смокинг“ – елегантна мистерия от кралицата на детективския жанр Найо Марш

Смърт в смокинг

Е, по-коректно би било да нарека Найо Марш „една от кралиците на криминалната литература“, защото конкуренцията ѝ с друга легенда – Агата Кристи, е безспорна. И двете дами са част от Златния век на този жанр, оформяйки помежду си неговите характеристики: такива, каквито ги познаваме и днес. Но нямаше как да смекча моето въодушевление, виждайки най-накрая книги на Марш (1895-1982) на родния пазар! По някакво странно стечение на обстоятелствата, което бих нарекла дори „безумие“, виртуозната писателка бе публикувана у нас за пръв път миналата година…

При все, че има написани над 30 световноизвестни романа в периода между 30-те и 80-те години на миналия век, а името ѝ е литературна легенда. Да, Найо Марш отдавна трябваше да е позната на заклетите фенове на криминалния жанр у нас. „Смърт в смокинг“ (Death in a White Tie) излиза през далечната 1938-а, а не по-малка мистерия от тази, описана в книгата, е защо българските читатели имат достъп до този роман чак сега.

Това не е първият път, уви, в който буквално съм зяпвала от удивление пред липсата на логика в родното книгоиздаване, но това е отделна и (боя се) дълга тема. Засега просто поздравявам издателство „Ера“, което очевидно се е заело да представи фигурата на литературния колос Найо Марш на нашия пазар – миналото лято на български излезе „Талант за престъпление“, а сега читателите имат шанс за втора среща с инспектор Родерик Ален в „Смърт в смокинг“.

Колкото и да харесвам Агата Кристи, няма как да не призная, че новозеландката Найо Марш създава не по-малко въздействащи криминални интриги и герои, а обичаният испектор от Скотланд Ярд – Родерик Ален, не отстъпва по находчивост на прословутия Еркюл Поаро. Нещо повече: на моменти той е дори по-симпатичен, защото не дразни с някои от преекспонираните ексцентричности на Поаро. Красивият Родерик Ален спечелва сърцата на читателите още от 30-те години на миналия век – той е олицетворение на аристократизма и детайлния психологически подход към всеки случай.

„Смърт в смокинг“ е считана за една от най-вълнуващите и елегантни мистерии на Марш. Новият светски сезон в Лондон е открит и докато градската бохема е завихрена от емоции и страсти, един ловък изнудвач залага капаните за поредната си жертва… Любимият ни инспектор Родерик Ален вече е надушил какво се случва, но тъкмо преди да разобличи престъпника, на сцената се появява едно такси с мъртъв пътник. Случаят започва все повече да се оплита в един от най-необичайните сюжети, създавани от Найо Марш.

И тук писателката демонстрира своя характерен литературен стил, в който финесът и тънкият хумор неспирно се преплитат, а всеки детайл тренира наблюдателността на читателя. Ако все още не сте чели нищо от мисис Марш, изобщо не се колебайте: „Смърт в смокинг“ е едно добро начало!

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

пилешки крилца

Сочни пилешки крилца с чили и масло

енергията

Как да възвърнем енергията в кожата си