in

„Синът на майстора на маски“ – каква е цената за постигането на мечтите

Книгата на Алисън Ричман „Синът на майстора на маски“ е задълбочен разказ за човек, който се изправя срещу родната си култура, семейството си и собственото си чувство за отговорност. Авторката ни пренася във впечатляващо пътуване между две култури.

Кийоки Ямамото учи традиционните техники на японското изобразително изкуство, но мечтае да замине за Париж и да рисува в багрите на импресионистите. Рюсей, бащата на Кийоки, е посветил живота си на изработването на маски за театър Но. След смъртта на любимата му съпруга изкуството е неговото убежище от самотата. Почитан като най-вдъхновения майстор на своето поколение, той очаква единственият му син да го наследи. И да пази традициите на семейството и страната си, а не да се влияе от западните представи за красота.

В търсенето на своя път, Кийоки се оказва на ръба на една отмираща епоха и раждането на друга. Разкъсван е между сакралните традиции на театър Но и копнежа по Париж и импресионистите. Трябва да избере между синовния дълг и следването на собствените си мечти.

Всички книги на Ричман са вдъхновени от любовта ѝ към изкуството, историята и пътешествията. По време на студентските си години тя печели стипендията „Томас Уотсън“ и в продължение на девет месеца живее в Япония и чиракува при майстор на маски за театър Но. Това преживяване и познанията ѝ за японската култура вдъхновяват нейния дебютен роман – „Синът на майстора на маски“, който през септември ще излезе и на български език.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: Уикипедия

Речите, които промениха историята

Магнезий – минералът, без който не можем